osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Şirince de Taş Mektep Müzesi Açıldı

Şirince de Taş Mektep Müzesi Açıldı
Şirince de Taş Mektep Müzesi Açıldı
İzmir'in turistik ilçelerinden Selçuk'a bağlı Şirince Köyü'nde Taş Mektep Müzesi açıldı.

İzmir'in turistik ilçelerinden Selçuk'a bağlı Şirince Köyü'nde Taş Mektep Müzesi açıldı.

Sengel Group'un 1996'dan itibaren Artemis Restaurant Şarapevi olarak işlettiği tarihi okul binası Şirince Taş Mektep Müzesi'ni olarak yeniden düzenlendi. Müzenin kurucusu ve sahibi Gökhan Şengel, yeni bir ziyaret mekanı kazandırdıklarını ve hafta içinde mesai saatlerinde müzenin gezilebileceğini belirterek, "Ziyaretçilerimiz müzede hem Tanzimat'tan Cumhuriyet'e kadar Osmanlı Devleti'nin eğitimdeki yenileşme gayretlerini, hem de Cumhuriyet döneminin zorluklar içerisinde sürdürülmeye çalışılan idealist eğitiminin izlerini objeler, belgeler ve fotoğraflarda bulacaklar" dedi.

Birbirinden ilginç objelerin, belgelerin ve fotoğrafların sergilendiği müzenin ziyaretçileri eğitim tarihi ile buluşturduğunu belirten Şengel, şunları söyledi:

"Müzede Şirince Köyü ile çevresinin tarihi ve kültürü ile ilgili çok detaylı bilgiler de yer alıyor. Müze olarak faaliyete geçen bina, daha önce okul olarak hizmet vermiş ve 1906 yılında yapılmış. Okul binası boyutları nedeniyle Büyük Okul olarak adlandırılmıştır. 1921-1922 eğitim-öğretim yılına kadar Rum okulu olarak hizmet veren binada, 250 - 370 arasında öğrenci eğitime devam etmiştir. 20. yüzyılın başında köyde üç okul ve kız erkek çocuk yuvası vardı. Kilise bahçesinde, erkek okulu bulunmaktaydı. Erkek okulunda 2 öğretmen görev yapıyordu. Büyük okulda ise her sınıfın ayrı öğretmeni vardı. Büyük Okul, müstakil müdürü ve özel öğretmenleriyle çok iyi organize edilmiş bir kurumdu. Okulda Yunan Dili, Tarih, Matematik, Coğrafya, Beden Eğitimi, Müzik, Din derslerinin yanı sıra 3. sınıftan itibaren Fransızca dersleri de verilmekteydi."

Müzede Osmanlıca belgelerin sergilendiğini belirten Şengel, "Ayasuluğ

(Selçuk) ve Şirince ile ilgili bu belgeler dilimize çevrilerek orjinalleri ile birlikte sergilenmektedir. Müze pek çok sergiye de ev sahipliği yapacak. İlk etapta Selçuk ve Şirince'ye ait ve daha önce hiç bilinmeyen fotoğrafların yer aldığı Görmediğimiz Selçuk isimli sergi açılacak. Hemen arkasından Osmanlı devlet arşivlerinde Ayasuluğ Şirince sergisi düzenlenecek. Söyleşiler ve belgesel gösterimlerinin de yapılacağı müzemizde gerçek bir kent belleği ile birlikte eşsiz bir tarih karnavalına start verdik" dedi.

Gökhan Şengel, herkesi müzeye beklediklerini sözlerine ekledi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0