osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Darıca Gönül Birliği Kapısı, şehrin simgesi oldu!

Darıca Gönül Birliği Kapısı, şehrin simgesi oldu!
Darıca Gönül Birliği Kapısı, şeh...
İzmit’in şirin ilçesi Darıca’ya inşa edilen ve Anadolu’nun üç büyük devletini simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, kısa sürede şehrin simgesi oldu

İzmit’in şirin ilçesi Darıca’ya inşa edilen ve Anadolu’nun üç büyük devletini simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, kısa sürede şehrin simgesi oldu. Darıca’yı ziyaret edenler, kapının önünde fotoğraf çektirmeden geri dönmüyor.

İzmit’in şirin ilçesi Darıca, doğal güzellikleri, yeşil alanları ve hayvanat bahçesinin yanında şimdi bir güzelliğiyle daha anılıyor. Sanat İstanbul imzalı devasa boyutlardaki Gönül Birliği Kapısı, ilçeye gelenleri karşılıyor. Anadolu medeniyetinin son üç büyük devleti olan Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, kısa sürede Paris’in Eyfel Kulesi gibi Darıca’da çektirilen hatıra fotoğraflarının ayrılmaz parçası oldu.

SELÇUKLU, OSMANLI VE CUMHURİYET
Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın “Hizmet gönül işidir” anlayışıyla adını koyduğu ve hayata geçirdiği projelerden biri olan Darıca girişindeki Gönül Birliği Kapısı herşeyden önce devasa boyutlarıyla görenleri şaşırtıyor. Sanat İstanbul tarafından projelendirilen ve uygulanan bu şehir kapısında kullanılan figürlerin her birinin özel bir anlamı var. Anadolu’da kurulan Türkiye’nin de içinde olduğu son üç büyük devletten izler taşıyan kapı, adeta Darıca’nın Doğu’nun Batı’ya açılan kapısı olduğunu haykırıyor. Avrupa’ya sefere çıkan Müslüman ordularının İstanbul’dan önceki son mola yerinin Darıca olduğunu hatırlatıyor. Darıca’nın medeniyet birikimimizdeki yerinin önemli olduğunu ifade eden Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ise “Gönül Birliği Kapımız bu yönüyle, hem Anadolu medeniyetinin dünyaya açılmasını, hem de dünyanın Anadolu’yla Darıca üzerinden tanışmasına işaret ediyor.” dedi. Selçuklunun yetiştirdiği Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin gönül insanı olan Mevlana’nın “Gönül vermedikçe gönül bulamazsın” anlayışına atıfta bulunan Başkan Karabacak, ülke mozaiğini oluşturmuş bu medeniyetlerin yansıması olan Gönül Birliği Kapısı’nın bugün hayata geçirilen ‘geçmişten geleceğe Büyük Türkiye’ vizyonunun bir parçası olduğunu da ifade etti.

KAPI ÜÇ KATLI APARTMAN BOYUNDA
Bir insandan yaklaşık 10 kat daha yüksek olan Gönül Birliği Kapısı’nın tepe noktasında duran yıldızın, sırtsırta vermiş hilallerin ve süslemelerin her birinin bir karşılığı var. Kapının kündekari işlemeleri Selçuklu Devleti’nden günümüze kalan en kıymetli süsleme sanatlarından biri... Kapıda kullanılan hilallerin içerisindeki bu süsleme sanatının ana parçası olan ve Selçuklu Devleti’nin mimari sembolü olarak bilinen 8 köşeli stilize yıldız, sayısal olarak ‘merhamet, şefkat, sabır, doğruluk, sır tutmak, sadakat, tevazu, cömertlik ve şükür’den oluşan sekiz erdemi temsil ediyor. Hilaller ise üç kıtaya yayılan ve dünyanın önemli bir bölümüne hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünün bir ifadesi. Kapı süslemesinde en tepede kullanılan yıldız ise Cumhuriyet’in ve dolayısıyla bir arada yaşamanın sembolü. Yıldızın en tepede konumlanması Cumhuriyet’in bina edildiği medeniyet birikiminin temellerinin sağlamlığına ve iki köklü medeniyetin birikimlerinin üzerinde yükselmesine işaret ediyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0