osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Bu filmde Fatih in hiç bilmediğiniz yönlerini göreceksiniz

Bu filmde Fatih in hiç bilmediğiniz yönlerini göreceksiniz
Bu filmde Fatih in hiç bilmediği...
Fetih 1453 filminin fragmanını izlediğimde filmle ilgili bir haber yapma isteği duydum. Ayşe Germen, Fetih 1453 filminin yapımcılarından. Faruk Aksoy’un ortağı. Bugüne kadar Recep İvedik’ler de dahil olmak üzere çok gişe yapan birçok filmin yapımcılığını üstlenmiş bir kadın. Ayşe Germen ortalıkta olmayı, yaptıklarını anlatmayı sevmeyen biri. Bu yüzden de onu pek tanımıyoruz. İstanbullu köklü bir ailenin kızı, yurtdışında okumuş ve kalbi sinema için çarpan Ayşe Germen elini taşın altına koymaktan korkmayan insanlardan. Fetih 1453 filmi onun en büyük hayaliydi. Filmin sultanı Ayşe Germen’le evinde buluştuk.

* Fetih 1453 filmini yapmak ne zamandır aklınızdaydı?

Öncelikle şunu söylemek isterim; Türkiye’de ilk yapılacak bir iş... Çok mesuliyetli bir iş. Ben bu filmin prodüktörü olmaya karar verdiğimde hemen çalışmaya başladım. Büyük sorumluluk hissettim üzerimde.

* Ne kadar çalıştınız?

2 yıl öncesinde başladım araştırmalara. Çok iyi çalıştığımı düşünüyorum. Bu topraklarda yaşıyorsak ecdadımızın bize bıraktığı en büyük miras... Ben bu mirası çok önemsiyorum ve bunun üzerine bir film yapmayı hep hayal ettim. Bu fetih dünyada yeniçağı açtı. Doğu’nun Rönesans’ını yarattı Fatih Sultan Süleyman. Bence sinematografik olarak anlatılacak daha iyi bir hikaye yok bizlere ait.

* Çok iddialı bir söz...

Evet bu bir baş yapıt. Bu bir efsane aynı zamanda. Çok heyecan verici bir duygu. Bunu yapmayı çok istedik. Çok heyecan duydum. Bu topraklarda yaşadığım için gönül borcum da var.

10 ay dünyayla ilişkimi kestim, hiçbir şey düşünmedim

* Nasıl çalıştınız? Hangi kaynaklara başvurdunuz, hangi tarihçileri dinlediniz?

Çok kişiyle temasa geçtik, çok okuduk. Ama sinema filmi çekerken içinde beş konu olamaz. O dönemi çok araştırdık. Prof. Dr. Feridun Emecan’la, Doç. Dr. Hülya Tezcan’la, Bizans tarihçileriyle, Osmanlı ve Bizans sanat tarihçileriyle iki yıla yakın çalıştım. 10 ay hiçbir şey düşünmedim. 10 ay dünyayla ilişkimi kestim.

* Tamamıyla odaklanmışsınız...

Aynen. Ben Osmanlı tarihiyle ilgili çok şey bilen bir ailede büyüdüm. Fakat bu süreçte Fatih’le ilgili çok şey öğrendim. Heyecan duydum...

* Bazılarını anlatır mısınız?

Büyük komutan, devlet adamı Fatih Sultan Mehmet. Ben duygu yönüyle ilgilendim. Sinemada duyguyu aktaramıyorsanız maalesef o film bir yere varmaz. Ben yüreğimi bu filme koydum. Fatih de bu işi öyle yapıyor.

İkinci Murat’ın en az sevdiği oğluydu

* Neydi sizi en çok şaşırtanlar?

Babası 2. Murat tarafından en az sevilen oğlu. Bunu tarihçilerle çalışırken gördüm.

* Osmanlı tarihi buna benzer örneklerle dolu değil mi?

Evet zaten Osmanlı Tarihinde babalarla oğullar arasında duygusal bağlar yok... Osmanlı’da hiç ‘oğlum’ demiyorlar, hep ‘şehzadem’ diyorlar, padişahlar çocuklarına hiç sarılmamış.
2. Murat da Fatih’i hiç kucağına alıp sevmemiş. Fatih bunu kaynaklarda telaffuz etmiş. ‘Beni hiç sarmadı’ demiş. Ben bu filmi çekerken ne kadar duygu ekleyeceğimi biliyordum. Bu çok duygulu bir film. Fatih, İstanbul
aşkıyla dolu.

Savaş sahneleri dışında aşk da var

* Nasıl bir karakter izleyeceğiz?

Fatih hakkaniyete inanıyor. Konstantin öldüğünde kendi vecibelerine göre toprağa verilmesini istiyor. Fetih de tabii ki kan dökülüyor ama kışkırtarak ve katliam duygusuyla yapmıyor bu fethi. Tarihçilerle çalışırken bunlardan çok etkilendim. Bazı konulara odaklanmadım. Çünkü Fatih mezarından çıkıp bize yanıt veremez. Özel hayatını filme koymak manalı olmazdı. İstanbul’da yaşıyorsak bunu Fatih’e borçluyuz. Bunu anlattık.

* Aşk yok mu?

Aşk var ama bunu herkes filmde görsün.

* Görsel şölen vurgusu yapılıyor... Kaç yerde çekildi, hangi teknikler kullanıldı?

Filmi 3 etapta ....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0