osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Balkanlarda Bir Beldemiz Daha Çıktı

Balkanlarda Bir Beldemiz Daha Çıktı
Balkanlarda Bir Beldemiz Daha Çıktı
Henüz Türkiye'den uzaklaşmadığınızı hissettiren küçük ve canlı bir şehir olan Filibe'nin ortasından nehir geçiyor. Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri olan Filibe'nin büyük ve işlek bir caddesi var. Bu caddenin ortasında kazılarla gün ışığına çıkarılmış bir kütüphane kalıntısı bulunuyor.

Bu caddede her tür kafeterya ve lokantayı bulabilirsiniz. Et yemekleri ve chopska denilen bir tür çoban salatası çok güzel. Yolunuz düşerse afiyetle yiyebilirsiniz.

Filibe (Bulgarca: Пловдив, trl: Plovdiv), 600.000'e yaklaşan nüfusuyla Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri. İsmini, Makedonya Kralı 2. Filip'ten alır.

Bölge Osmanlı Devleti tarafından fethedildikten sonra, İzmir, Aydın, Manisa ve Konya, Karaman yöresinden yörük Türkmenler bölgeye iskan ettirilmiştir. Bölgede Türk nüfus hâlâ varlığını korumaktadır. Filibe'de zengin demir yatakları da bulunmaktadır.

Filibe şehri Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da önem verdiği yerleşim yerlerinden biridir. Mimari olarak Türk-Osmanlı sivil mimarisi dikkat çeker. Ayrıca Cuma Camisi (1363-1364) ve Şahabettin İmaret Camisi (1444-1445) cami mimarisi olarak günümüze ulaşan yapılardır.

Hacı Arif Bey’in memleketi olarak bilinen Filibe en az Sofya kadar hatta daha da ilgi çekici, cıvıl cıvıl ve mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri. Üstelik Filibe’de gezmekten büyük keyif alacağınız bir Osmanlı mahallesi var. Mahalle oldukça geniş bir alana yayılmış durumda... Osmanlı mahallesinin bulunduğu alandaki tepede ise bir anfitiyatro bulunuyor. Oradan şehri kuşbakışı izleyebilirsiniz.

İstanbul’un fethinden 90 yıl önce Lala Şahin Paşa tarafından Osmanlı Devleti'ne dahil edilmiştir. Ancak geçen zaman içinde doğal olarak Osmanlı izleri azalmış. Filibe'nin Bulgarca ismi Plovdiv...

Filibe olarak bildiğimiz şehir, Sofya’nın 120 kilometre güneydoğusunda ve Bulgaristan’ın ikinci büyük kenti. Evliya Çelebi’nin ifadesiyle "Dokuz adet, yamru yumru boz kayalık tepeler üzerine, dereler arasına kurulmuş" olan Filibe’de 17. yüzyılda 53 cami, 70 okul, 9 medrese, 7 dar-ül kurra, 11 tekke, 8 hamam, 9 han, kervansaray varmış. Bu camilerden günümüzde ayakta duran ve şehrin en önemli yapılarından biri olan 15. yüzyılda İkinci Sultan Murat tarafından yaptırılan Muradiye Camii. Camiye halk bugün Ulu Camii ya da Cuma Camii de diyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0