osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Mesnevi Okuma Geleneği Hep Kaldı

Osmanlı Gitti Ancak Mesnevi Okuma Geleneği Hep Kaldı
Osmanlı Gitti Ancak Mesnevi Okum...
İvana Despotoviç - İslam ve tasavvuf dünyasının büyük düşünürü Mevlana Celaleddin Rumi'nin (1207-1273) dünyaca ünlü eseri Mesnevi'yi okuma geleneği, Bosna-Hersek'te asırlardır yaşatılıyor.

Bosna-Hersek'in son mesnevihanı ve geçen yıl vefat eden merhum Hafız Halid Hacimuliç'in talebelerinden olan hafız Mehmed Karahociç, iki haftada bir, "Mevlana'nın düşünce, hoşgörü, öğreti ve aşkına bağlı herkese" Mesnevi dersleri vermeye devam ediyor.

Daha önceleri Mesnevi derslerini, başkent Saraybosna'nın eski mahallelerinden Meytaş'taki evinde veren Karahociç, şimdilerde ise avlusunda hocası Hacimuliç'in mezarının bulunduğu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yaptırılan Bakır Baba Camisi'nde veriyor.

Genç-yaşlı, kadın-erkek her kesimin katılabildiği Mesnevi derslerinde cami tamamen doluyor. Mevlana'nın büyük eseri Mesnevi'yi aslından Farsça okuyan Karahociç, ardından da okuduğu metinleri Boşnakça'ya tercüme edip yorumluyor.

Hafız Mehmed Karahociç'in son derece sakin bir ses tonuyla okuduğu Mesnevi'nin her mısrasından yayılan huzur, kendisini dinlemeye gelenlerin yüzlerine yansıyor. Mesnevi'den okuduklarını Boşnakça'ya tercüme eden Karahociç, aynı zamanda konuya uygun örnekler de verip dinleyicilerin meseleyi tam olarak kavramalarını sağlıyor. Camiyi dolduran kalabalık, yaklaşık bir saat süren Mesnevi dersi boyunca, asırlardan bugüne taşınan hoşgörü mısralarını büyük bir sükunetle dinliyor.
Mevlana, bu topraklarda gelecekte de var olacak"-

Bosna'nın son mesnevihanı ve geçen yıl vefat eden merhum Hafız Halid Hacimuliç'in en eski talebesi Veliya Kukuruzoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna'da Mesnevi okuma geleneğinin yüzyıllardan beri sürdüğünü söyledi.

"Hazreti Mevlana'nın ölümünün üzerinden 700 yılı aşkın bir süre geçti. Mevlana, bu topraklarda geçmişte de var olduğu gibi gelecekte de var olacak. Mevlana, yazdığı bu eserle sadece Bosnalıları değil tüm dünya insanlarını büyüledi" diyen Kukuruzoviç, bu yüzden Mevlana'nın vefat ettiği 17 Aralık'ta dünya genelinde düzenlenen Şeb-i Arus törenleriyle anıldığını belirtti.

Mesnevi'nin Saraybosna'da uzun yıllardır okunduğunu vurgulayan Kukuruzoviç, şimdiki mesnevihan Mehmed Karahociç'in tarzı ve etkisiyle Mesnevi'nin daha geniş bir katılımla okunduğunu ve izlendiğini kaydetti. Kukuruzoviç, "Hafız Mehmed'in dinleyicilere sunduğu bu tarz, birçok kişiyi cezbediyor. Söz konusu Mesnevi olduğunda ise birçok Mevlana ve Mesnevi aşığı, kendisinin ağzından bu güzel eseri dinlemek istiyor" diye konuştu.

Mevlana'nın bütün insanları sevdiğini, her şeyde aşkı esas aldığını belirten Kukuruzoviç, "Hazret-i Mevlana'nın bir şiiri var ki, bu tüm insanları çağırıyor: Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Yüz defa verdiğin sözden de caysan yine gel. Bu sözlerle Mevlana, insanları gerçek aşkın yoluna davet ediyor" dedi.
30 yıldır bu dersleri takip ediyorum"-

Mesnevi derslerini 30 yıldır takip ettiğini söyleyen Kukuruzoviç, kendi çocuklarının da en genç Mesnevi öğrencilerinden olduğunu ifade etti.

Veliya Kukuruzoviç, "1982 yılında, bundan tam 30 yıl önce Hacımuliç Efendi'yle tanışmıştım. Vefatına kadar hiç kendisinin yanından ayrılmadım. Benim Mehmed, Mustafa ve Hüseyin isimlerini taşıyan üç oğlum var. Hepsi daha önce Hacımuliç Efendi'yi şimdi de hafız Karahociç'i dinlemeye gelir" diye konuştu.

Daha önceki Bosnalı mesnevihanlar arasında eski Reis-ul ulemalardan Cemaludin Çauşeviç'in de bulunduğunu söyleyen Kukuruzoviç, sırasıyla Muyaga Merhemiç, Feyzullah Hacibayriç, Halid Hacimuliç ve şimdi de Mehmed Karahociç'in bu görevi üstlendiğini belirtti.

Konya'yı ziyaret ettiği sırada, Mesnevi'yi ezberlemiş bir Mesnevi hafızıyla tanıştığını anlatan Kukuruzoviç, "Konya'da bulunduğumuz bir sürede mesnevihan ve mesnevi hafızı Ahmed Efendi'yle karşılaşmıştık. O zamanki mesnevihanımız Hacimuliç, eğilip onun elini öpmüştü. Biz duruma oldukça şaşırmıştık. Hacimuliç'in elini öptüğü bu kişi kimdi- Sonradan öğrendik ki o kişi bir mesnevi hafızıymış ve Hacimuliç ile Ahmed Efendi o gün ilk kez karşılaşıyorlarmış" dedi.

Kukuruzoviç, Osmanlı Devleti'nin Bosna topraklarında hüküm sürmeye başladığı tarihten itibaren bölgede Mesnevi okunduğunu bir kez daha vurguladı.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0