osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Side de tarihi sur dibi temizlendi

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Antalya Side Antik Tiyatro yanında bulunan Attius Philippus Suru çevresinde çevre düzenleme ve temizlik çalışmasını tamamladı.
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji B...
Üniversite, bu yıl sur dibi yanı sıra antik kentin tamamında temizlik ve çevre düzenlemesi yaptı. Temizlik ve çevre düzenlemesiyle antik kentin daha korunaklı hale geldiği belirtildi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Attius Philippus ve antik kentte çevre düzenleme çalışmasını tamamladıklarını bildirdi. Bu sene sur dibinde yaptıkları kazı çalışmasında MS 5'nci yüzyıla ait önemli arkeolojik bulgular elde ettiklerini, bunların başında taban mozaikleri olduğunu söyledi. Sur çevresinde geçen süre içinde yıpranan tarihi taşlarda günün modern şartlarına uygun bir şekilde restorasyon yaparak korunaklı hale getirdiklerini kaydetti.

Antik kentte 66 yıldır kazı çalışması yapıldığını ve son 5 yıldır üniversitelerinin kazı yaptığını belirten Alanyalı, sur dibinde 2014 kazılarında da çalışma yapacaklarını kaydetti. Alanyalı, "Antik kent ve sur dibinde yaptığımız temizlik ve çevre düzenlemesiyle arkeolojik varlıkları daha korunaklı hale getirdik. Antik kentin yüzde 90'nından fazla toprak altında bulunuyor. Tarihi ören yerinde 66 yıl içinde hiç kazı çalışması yapılmayan yerler var. Side'de toprağın altında tarih yatıyor. Biz bu tarihi gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Side'de toprak altındaki tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkların tamamen gün yüzüne çıkarmak en az 4 asır sürer." diye konuştu.

SİDE'DE OSMANLI'DAN KALMA SİVİL MİMARİ ESERLER KORUMA ALTINA ALINDI
Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, uzun yıllar hayat emaresinin olmadığı antik kentte canlılığın Rumların Girit Adası'nda Türklere yönelik baskıları artırmasına bağlı Antalya'ya ilk göçün başlamasıyla olduğunu söyledi. Gemilerle Antalya'ya getirilen Giritlilerin, dönemin padişahı 2. Abdülhamid tarafından 130 yıl önce İhsaniye, Ahmediye, Kadriye ve Selimiye'ye (Side) yerleştirildiğini belirten Uçar, Selimiye isimli köyün Side'de kurulduğunu ve Mecidiye ismi ile kurulan köyde ise hiç yerleşimin olmadığını kaydetti.

Uçar, şu bilgileri verdi: "Belediyemiz Tarihi Kentler ....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0