osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlın ın Başarısı Araştırılıyor

Osmanlın ın Başarısı
Osmanlın ın Başarısı
Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak, Osmanlı Devleti`nin yönetim başarısını merak eden yabancı araştırmacıların devlet arşivlerinde araştırma yaptığını belirtti.

Türkiye`de farklı kesimlerden araştırmacıların, çok farklı konularda araştırma yaptığını ifade eden Budak, ``geçmişte Osmanlı sınırları içinde yer alan ülkelerin araştırmacıları Osmanlı arşivlerine yoğun ilgi gösteriyor. Amerika`dan Japonya`ya, Finlandiya`dan Yemen`e, Kuzey Afrika ülkelerine, özellikle Osmanlı hinterlandı sınırları içinde geçmişte yer alan Balkanlar ve Arap dünyası olmak üzere yoğun bir talep var. Bunların dışında Amerikan ve Japon araştırmacılar arşivle daha yoğun şekilde ilgileniyorlar`` dedi.

Yabancı araştırmacıların Osmanlı`nın başarısındaki sırrı araştırdıklarını kaydeden Budak, özellikle Japonlar`ın bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Osmanlı Devleti`nin 16. ve 20. yüzyıl arasında Avrasya`nın merkezine hükmettiğini hatırlatan Budak, şunları söyledi:

``Yabancılar Osmanlı arşivleriyle neden ilgileniyor? Osmanlı başarılı bir şekilde hükmetmiş. Osmanlı`nın başarısının neye dayandığını öğrenmek istiyorlar. Osmanlı tarihi konusunda Japonya bir merkez haline geldi.` Araştırmacıların Osmanlı Devleti`nin sosyo ekonomik yapısı, bürokratik organizasyonu ve siyasî işleyişini araştırdıklarını kaydeden Budak, şöyle konuştu: ``Batıda bilgi güce endekslidir, gücün hizmetine verilmek için yapılır. Belki Amerika`da Kürtler konusunda daha fazla çalışma yapılmıştır. Rusya`da Kürdoloji Enstitüsü 19. yüzyılda kurulan bir bölümdür. Bizim kendi sorunumuz; Türkiye`de bu konuda üniversitelerimizde araştırma yoktur.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0