osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Tarihi Köprü Restore Edilecek

Köprü Restore Edilecek
Köprü Restore Edilecek
Kayseri’de Romalılar döneminden kalan iki tarihi eserden biri olan Talas’ın Kuruköprü Mahallesi'ndeki su köprüsünün restorasyonu için hazırlanan proje kabul edildi. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, “Şehrimizin bir zamanlar suyunu taşıyan köprü artık garip kalmayacak.” dedi.
Kayseri Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu Başkanı Hamdi Güleç ve beraberindeki kurul üyeleri, Talas Belediyesi tarafından restorasyon projeleri hazırlatılan Kuruköprü Mahallesi'ndeki tarihi su köprüsü, Akçakaya Mahallesi'ndeki Şeyh Hamit Camii ve Kiçiköy Mahallesi'ndeki Jandarma Konağı’nı inceledi. İlk olarak Kuruköprü’ye giden kurul üyeleri, tarihi köprünün çok önemli bir eser olduğunu tespit etti.
İncelemelerin ardından konuşan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Roma dönemine ait Kayseri’de iki yapının bulunduğunu belirterek, bunlardan birisi olan tarihi su köprüsünün ayağa kaldırılması için proje hazırladıklarını söyledi. Başkan Yıldırım, Kuruköprü’nün önemine değinerek, “Burada binlerce yıllık bir tarih bulunuyor. Maalesef bakımsızlık ve ilgisizlik tarihi köprüyü bu hale getirmiş. Tarihi dokunun ayağa kaldırılması çalışmasında Talas’ın tamamında olduğu gibi köprü de bizim için çok önemli. Bunun için ilk adımı proje, ikinci adımı da restorasyon olarak belirledik. Şu anda proje Kayseri Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu’na sunuldu ve kabul edildi. Bu köprünün turizm ve tarihi değerini Kuruköprü veya Talas olarak değil, tüm şehir olarak iyi anlamamız gerekir. Köprü kapladığı alan bakımından Kayseri Kalesi’nin üçte bir büyüklüğünde. Dolayısıyla çok büyük bir restorasyon çalışması olacak. Diğer yandan yol ve çevre düzenlemesi de yapılacak. Kaynak bulma çalışmaları bittikten hemen sonra çalışmalar başlayacak.” dedi.
Şehirlerin en önemli medeniyet göstergesinin su olduğuna dikkat çeker Başkan Yıldırım, “Kayseri suyunun çok önemli bir bölümü zamanında bu köprüden taşınmış. Şehrimizin suyunun taşındığı köprünün yıllar yılı garip kalmaması gerekirdi. Ama biz böyle değerli tarihi eserlerin yeniden ayağa kalkması için çalışıyoruz. Şu anda restorasyon çalışmalarında çok güzel örnekler sunduk.” ifadesini kullandı.
Kurul üyeleri daha sonra Akçakaya Mahallesi'ndeki Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamit Camii ve Jandarma Konağı’nın projelerini yerinde inceleyip onayladı. Başkan Yıldırım incelemelerin ardından kurul üyelerini, Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi’nde ağırladı.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0