osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Yerevan da Süryani Soykırımı Anıtı

Yerevan'da Süryani Soykırımı Anıtı
Yerevan'da Süryani Soykırımı Anıtı
Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da Süryani Soykırımı anıtı dikildi.

Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi Başkanı Sabri Atman, Yerevan Belediyesi'nin Süryani soykırım anıtı dikme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Atman, Ermenistan Parlamentosu'nun Süryani soykırımını kabul edeceğine olan inancını da dile getirdi.
"Süryani soykırımı hep gözardı edilmişti"

Mardin'de Süryanice ve Türkçe yayın yapan Sabro Gazetesi sahibi Tuma Çelik, anıt dikilmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

"1915'te Osmanlı Devleti bünyesinde İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından Ermenilere ve Süryanilere ortak bir kararla soykırım yapıldı. Toplam Süryani (Asuri-Arami-Keldani) nüfusunun 3'te ikisi yani yaklaşık 500 bin Süryani ya öldürüldü, ya da başka yerlere sürüldü. Süryaniler soykırıma kılıç anlamına gelen 'Seyfo' derler.

"Ancak Ermeniler bugüne kadar Süryanilere yapılanları göz ardı etti. O yüzden anıtın dikilmesini olumlu bir adım olarak görüyorum. Çünkü geçmişte Süryanilere yapılanlar doğru ele alınırsa, çözüm önerileri de doğru tespit edilir."
İsveç soykırımı tanıyor

Mart ayında 60 sivil toplum örgütü Ermenistan Cumhurbaşkanı'na Süryani Soykırımı'nın kabul edilmesi için mektup göndermiş; ancak yeterli sayıda milletvekilinin imzası olmadığı için Meclis'te oylamaya sunulmamıştı.

Çelik, ileride Ermenistan'ın Süryanı Soykırımı'nı kabul etmesinin siyasi konjoktür çerçevesinde Ortadoğu genel gelişmeler ve Türkiye Ermenistan arasındaki ilişkilere bağlı olduğunu söyledi.

İsveç Parlamentosu 2010'da Süryani Soykırımı'nı tanımıştı.

Fransa'nın başkenti Paris, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Eyaleti Kaliforniya ve Avusturalya şehri Sydney'de Süryani Soykırımı anıtı bulunuyor.

Türkiye'de yaklaşık 25 bin Süryani yaşıyor; çoğu İstanbul'da, 5 bini de Mardin, Şırnak, Batman'da. Yurtdışında Türkiye kökenli 300 bin Süryani var. (NV)

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : 10.00   
Votes: 1 den itibaren 2012-04-25 21:58