osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Özbekistan da Çağatay Dili

Özbekistan'da Çağatay Dili
Özbekistan'da Çağatay Dili
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü, "Özbekistan'da Çağatay Dili ve Edebiyatı Üzerine Yapılan Çalışmalar" konulu bir konferans düzenledi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü, "Özbekistan'da Çağatay Dili ve Edebiyatı Üzerine Yapılan Çalışmalar" konulu bir konferans düzenledi.

Kültür Merkezi'nde verilen konferansa, Özbekistan Milli Üniversitesi ve Şarkşinaslık Enstitüsü öğretim üyesi Prof.

Dr. Aftondil Erkinov konuşmacı olarak katıldı.

Konfaransta, Timurlular Devleti'nden itibaren Çağatay dili ve edebiyatının doğup geliştiği Orta Asya, Hindistan, Afganistan ve İran gibi bölgelerin tarihi, coğrafyası, sosyal ve iktisadi durumu, Timurluların kültür, sanat ve bilim faaliyetleri, bu alanlarda yetiştirdiği bilim ve sanat adamları tanıtıldı.

Timurluların Osmanlı Devleti ile olan münasebetleri, Osmanlı şiir ve mimarisine olan etkilerini de anlatan Erkinov, özellikle 1991'den itibaren Özbekistan'da, Çağatay dili, tarihi ve edebiyatı ile Ali Şir Nevai'yi ilgilendiren divan, ansiklopedi, antoloji ve sözlük çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Aftondil Erkinov, konuşmasında, Ali Şir Nevai'ye ait yeni bir Divan'ın yakında kendisi tarafından Özbekistan'da yayımlanacağı müjdesini de verdi.

Ali Şir Nevai'ye ait yeni Divanı'nın, transkripsiyonu yapılarak Türkiye'de de yayımlanacağı müjdesini veren Erkinov, bu amaçla Atatürk Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu bir proje ekibi oluşturulduğu bilgisini verdi.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Aftondil Erkinov'e, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0