osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Papa nın Osmanlı iddası fos çıktı

Tarihçiler, Papa'nın 800 kişiyi aziz ilan etmesinin ardından gündeme gelen "Aziz ilan edilen 800 kişinin, Müslüman olmayı reddedince idam edildikleri" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Tarihçiler, Papa'nın 800 kişiyi ...
Tarihçi Prof. Dr. Feridun Emecen, Osmanlı'ya esir düşen 800 Otrantolu'nun Müslüman olmayı reddedince idam edildikleri iddiasına ilişkin, Osmanlı tarihinde böyle bir kaydın bulunmadığını belirterek, bu iddianın, İslam dininin ruhuna da uygun olmadığını söyledi.

Tarihçiler, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1480'de İtalya'nın güneyinde Osmanlı'ya karşı savaşan 800 Hristiyan'ı aziz ilan etmesiyle birlikte gündeme gelen, "aziz ilan edilen 800 kişinin Müslüman olmayı reddedince idam edildikleri" iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Emecen, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, bunun, Osmanlı tarihinde görülemeyecek bir şey olduğunu kaydetti.

Söz konusu dönemde ölenler olabileceğini anlatan Emecen, şu bilgileri verdi:

"Ama savaş dışında 'Müslümanlığı kabul et, etmezsen senin kılıçla kafanı koparırım' diye bir şey hiç olmadı. Osmanlı tarihinde görülmeyen, İslamiyet'e aykırı bir şey. Bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. Ölen sayısı ne kadardır, onu bilmiyoruz. Hristiyanlık'ta şöyle bir durum var. Onların aziz kabul edilebilmesi için dini bir fedakarlık yapmaları gerekiyor, yani herhalde o yüzden böyle bir formül bulmuşlar. Yoksa aziz ilan edemez Hristiyanlık. Dini için bir fedakarlık yapması gerekiyor ki, aziz olsun. Osmanlı tarihimizde öyle hiçbir kayıt yok, olamaz zaten. Bu uygulamalara aykırı, hoşgörüyle alakalı bir durum değil. İslam'ın ruhunda böyle bir şey yok."

"Bu bir efsane"

Prof. Dr. İlber Ortaylı ise söz konusu iddianın gerçek dışı olduğunu ifade ederek, "Öyle şey olmaz. Osmanlı 800 kişiyi Müslüman yapıp da ne yapacak?" diye sordu.

İddianın bir efsaneden ibaret olduğunu vurgulayan Ortaylı, "Bir kısmı katli vacip denen takımdandır, kim bilir ne yaptılarsa... 'Dönersen kurtulursun mu?' dedi birisi... Yani belli değil kronikleri. İlmin, pozitif tarihçinin doğru tespit ettiği şeyler değil onlar" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmed'in emriyle 1480 yılının Temmuz ayında, İtalya seferine çıkan Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Otranto kalesini 13 ay boyunca elde tutmuş, ancak daha sonra gerek Fatih'in vefatı gerekse buradaki birliklerin takviye edilmemesi sonucu kaleyi bölge halkına geri bırakmak durumunda kalmıştı. Burada 13 ay boyunca süren çarpışmalarda, Osmanlı'ya esir düşen 800 Otrantolu'nun, Müslüman olmayı reddedince idam edildikleri iddia ediliyor.

Kaynak: AA

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0