osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Tarihi Osmanlı Mezarlığı gün yüzüne çıkarılıyor

Fatih Sultan Mehmet döneminin komutanlarından Has Yunus Bey'in türbesinin de bulunduğu Enez'deki Osmanlı Mezarlığı, İş-Kur'a bağlı 24 işçinin de yardımıyla restore ediliyor.
Fatih Sultan Mehmet döneminin ko...
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Elif Girgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 dönümlük mezarlıkta, 1400'lü yıllarda yaşamış birçok devlet çalışanı, yeniçeri askeri ve vatandaşın mezarının yer aldığını söyledi.

Girgin, kültürel mirası korumak amacıyla yıllardır unutulmuş tarihi mezarlığı gün yüzüne çıkarmak için restorasyon çalışması başlattıklarını belirtti.

Fatih Sultan Mehmet'in komutanı, ilçeyi 1456 yılında fetheden Has Yunus Bey'in türbesinde de bakım çalışması yapıldığını aktaran Girgin, ocak ayında başlayan restorasyon çalışmalarının temmuz ayında bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Girgin, Osmanlı Devleti'nin köklü ve tarihi bir mirasa sahip olduğunu dile getirerek, buna sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

"Amaç, mezarlığı görülür ve gezilir hale getirmek"

Mezarlığın, İş-Kur'a bağlı 24 işçinin de yardımıyla gün yüzüne çıkarıldığını anlatan Girgin, "Osmanlı Mezarlığı, arkeolojik ve tarihi bir yer. Amaç, mezarlığı görülür ve gezilir hale getirmek. Mezarlıkta bulunanmermer taşlarındaki motifler o dönemin birer ustalık eseridir ve o döneminsanat anlayışını yansıtıyor" diye konuştu.

Girgin, mezar taşının kime ait olduğunu anlamak için üzerindeki şekillere bakılması gerektiğini belirterek, "Örneğin, üzerinde defne ve üzüm salkımı motifli olan mezar taşları mezarın kadınlara ait olduğunu gösterir. Kavuklu mezar taşları ise Osmanlı döneminde yaşamış önemli kişileri temsil eder. Mezarlıkta yeniçeri mezar taşları da bulunuyor. Yeniçerilerin mezar taşları ise şapka biçimindedir. Bir de yazısız mezar taşları vardır. Bunlar rivayete göre o dönemdeki cellatlara aittir. Halkın bunlara beddua etmesini önlemek için yazısızdırlar" bilgisini verdi.

Kaynak: AAjans

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0