osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Bulgaristan ın Osmanlı Mimari Mirası

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: “Bulgaristan’daki Osmanlı eserlerine sahip çıkıyoruz”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ...
Bulgaristan'da Osmanlı döneminden kalan tarihi, mimari ve kültürel mirasına ziyaretlerde bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağı, "Bulgaristan'daki Osmanlı eserlerine sahip çıkıyoruz" dedi.

Bozdağ, üç günde Türklerin yoğun yaşadığı bölgeleri ziyaret ederek, bin 900 kilometre yol geçerek Bulgaristan'daki Osmanlı mirası eserlere ilgi gösterdi. Çok sayıda cami, hamam, konak ve başka binaların hukuki statüsü ve durumuyla ilgilenen Bozdağ, Tika'nın yardımıyla yapılabileceklerin onarım ve bakımı konusunda müjde verdi.

Filibe şehrihnde Osmanlı'nın tarihi ve mimari mirasını temsil eden İmaret Cami, Taşköprü Cami, Çifte Hamam ve Osmanlı Mezarlığı'nı gezen Bozdağ, Tika'nın restorasyona ihtiyacı bulunan İmaret camisinde çalışmalarını sürdürdüğüne değindi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Osmanlı döneminden kalma hamam ve aynı döneminden kalma bir başka camiyi gördük. Bu cami özel mülk olmuş. Bir vatandaş 1930 yılında satın almış. Şu anda biz Tika aracılığı ile bu caminin mülkiyetini satın almak için uğraşıyoruz. Henüz bir mtabakat sağlanmadı. Sağlandığı takdirde satın alacağız ve burayı restore etmek suretiyle yeniden ibadete açacağız" dedi.

Bulgaristan'da yüzlerce Osmanlı vakıf eserleri bulunduğuna dikkati çeken Bozdağ, bu eserlerle ilgili Bulgaristan mahkemelerinde davalar açıldığını, davaların sonucuna göre gerekli işlemlerin başlatılacağını belirtti.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova ile yaptığı görüşmelerde vakıf meseleleri konusunu dile getirdiğini anlatan Bozdağ, "Ancak şu anda bir yargı süreci de devam ediyor. Epeyce vakıf eseri yargıda. İnşallah mahkeme leyhte sonuçlanır ve biz burayı, vakfa döndükten sonra aslına ygun bir şekilde restore edip ibadete açarız." diye konuştu.

Osmanlı döneminden Bulgaristan topraklarında kalan eserlerin sadece biriyle ilgili davanın sonuçlandığını hatırlatan Bozdağ, Türkiye olarak diğer davaları da takip ettiklerini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Bulgaristan'a yaptığı 3 günlük gezisi sırasında Osmanıl mimari, kültürel ve tarihi mirasına ait birçok yeri gezdikten sonra bu eserlerin bakımsız ve ihmel edilmiş olmasından dolayı duyduğu üzüntüsünü paylaştı. Bozdağ, özellikle Şumnu'daki Tombul Cami, Rusçuk camisi, Filibe'deki içkili lokantaya çevirilmiş durumundaki Taşköprü cami, "modern sanatlar müzesine" dönüştürülmüş "Çifte Hamam" binalarının ve yine Filibe'deki mezar taşları kırılıp ortalıkta dağıtılan Osmanlı mezarlığının restorasyonu ve bakımı konusunda Türkiye'nin elinden geleni yapacağını vurguladı.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0