osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı 400 sene önce Mısır da çıkan isyanı nasıl yatıştırdı?

Osmanlı’nın kutsal olarak kabul ettiği Mısır’ı kendine bağladıktan sonra çıkan isyanı nasıl yatıştırdığıyla ilgili bundan 400 sene önce yazılmış günümüze ışık tutuyor. Aktüel'den Hasan Hüseyin Kemal çok konuşulacak bir habere imza attı.
Osmanlı’nın kutsal olarak kabul ...
Mısır son günlerde ülkeyi ayağa kaldıran ve kanlı saldırılarla bastırılmaya çalışılan isyanla kaosa sürüklenirken, ülkemizde basılan tarihi bir kitap Mısır'daki isyanla oluşan krizin çözümlenme yollarına tarihi örneklerle ışık tutuyor. Mısırlılar bugün olduğu gibi tarihte de her zaman haksızlık ve adaletsizlik karşısında isyan bayrağı açarken, adil yöneticilere karşı son derece müşfik, saygılı, sevgi dolu oldular.. Bunun en bariz örneklerinden biri Osmanlı döneminde yaşandı.


Mısır'ın tarihine, kültürüne, gelenek ve göreneklerine, edebiyatına ışık tutan eserlerin en önemlilerinden biri hiç şüphesiz Kelâmî Rûmî'nin kaleme aldığı "Vekâyi-i Ali Paşa" isimli eser. Osmanlı Devleti'nin önemli paşalarından Yavuz Ali Paşa'nın Mısır Valiliği yaptığı 1601–1603 yıllarını anlatan önemli kaynak eser tarihçi-yazar Soner Demirsoy tarafından günümüz harflerine çevrilerek araştırmacıların ilgisine sunuldu. Çamlıca Basım Yayın tarafından neşredilen eser, Mısır'daki halk ayaklanmalarının yanında günümüz olaylarına ışık tutacak önemli bilgiler içeriyor.

İlk İsyanı Kanuni'nin Veziri Önledi

Yavuz Sultan Selim Han, 1516 yılında Memluk Devleti'ni ortadan kaldırmak üzere Mısır'a sefer düzenler. 1517 yılının ilk ayında ise Mısır ile birlikte Suriye, Filistin ve Hicaz'ı Osmanlı topraklarına katar. Ancak 1520 yılına dek, yani sultanın vefatına kadar geçen kısa zamanda bu topraklarda düzen tam olarak sağlanamaz.

"Vekâyi-i Ali Paşa" isimli esere göre, ....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0