osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı nasıl cihan devleti oldu?

Arşivlerden çıkan bir belge Osmanlı’nın neden bir cihan devleti olduğunu gözler önüne serdi. Buna göre, II. Abdülhamit’e Şili’ye kaçırılan Müslüman bir kadının sefaleti anlatılır.
Arşivlerden çıkan bir belge Osma...
Hikayeye çok üzülen padişah kadını buldurup İstanbul’a getirtir.

Devlet arşivlerinden çıkan bir belge, Osmanlı Devleti’nin vatandaşlarına bakışını gözler önüne serdi. Belgeye göre Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit, Güney Amerika’da sokaklara düşmüş bir Osmanlı kadınını ülkeye getirmek için operasyon düzenletti. Sultan, verdiği talimatta gerekçe olarak şunu ifade ediyor: “Müslüman kızın yabancı bir memlekette sefalet içerisinde bırakılması İslam’a aykırı bir iş.”

ŞİLİ’DEN MEKTUP

Abdülhamit Han, dönemin sekizinci maliye dairesi müfettişi Lofçalı Mehmet Efendi’nin oğlu Mehmet Reşit’ten bir mektup alır. Mehmet Reşit Efendi, Güney Amerika’da Şili Cumhuriyeti’nin Valparazo şehrinde yaşadığını ve tüccarlık yaptığını belirttiği mektubunda padişaha sokakta Osmanlı tebaasından olan ve kötü yola düşerek frengiye yakalanmış bir kadından bahseder. Mehmet Reşit, kendisinin de ilgilendiği kadın için padişahtan yardım ister.

Mektupta anlatılan bilgileri inceleyen Sultan Abdülhamit Han, Zaptiye Nazırı’na talimat vererek olayın gerçek olup olmadığını araştırmasını ister. 23 Şubat 1891 tarihli belgeye göre, Zaptiye Nazırı Sultan Abdülhamit’e, “Edirne Hükümeti azasından İsmail Bey’in hanesinde hizmetçilik eden kadın, Lazatorona isimli Yahudi bir hırsız tarafından fuhuş yaptırmak için Latin Amerika’ya kadar kaçırılmıştır. Bu Müslüman kızı orada esir gibi kullanılmış ve sonunda kız efrenciye (frengi) hastalığına yakalandığı için sokağa atılmıştır” bilgisini verir.

İSLAM’A AYKIRI DURUM

Bunun üzerine Sultan Abdülhamit Han şu talimatı verir: “Bahsedilen Müslüman kızın yabancı bir memlekette sefalet içerisinde bırakılması İslam’a aykırı bir iş olacağından bahisle kızın derhal İstanbul’a getirilmesi için Mehmet Raşit Efendi ile haberleşilmesi. Bahsi geçen Lazatorona hakkında dahi gerekli tahkikâtın yapılması.”

....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0