osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Kosova yı ziyaret eden son Osmanlı padişahı

Şehre girişinde coşku ve sevinç gösterileri ile karşılanan Sultan Mehmed Reşad, ziyaretin ikinci günü Cuma, on buçukta Sultan I.Murat’ın Kosova Savaşı’nda şehit olduğu yer olan
Şehre girişinde coşku ve sevinç ...
Meşhed-i Hüdavendigâr”a gelmiş ve Tanin’e göre sayısı 300.000’e ulaşan bir kalabalıkla Cuma namazını eda etmişti.
Sultan Reşad’ın Kosova ziyareti dolayısıyla süslenen Priştine İstasyonu

Arnavut milliyetçiliğinin uyanmaya ve gelişmeye başladığı bir süreçte “Priştine” merkezli bir isyanın ardından Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad, Hüseyin Cahid Yalçın’a göre: “Osmanlılığın Rumeli’de zayıf ve misafir olmadığını, aksine kuvvetini arttırarak burada ebedi bir şekilde yerleştiğini ispat etmek için “Kosova Vilayeti”ni de kapsayan bir seyahate çıktı. Ona göre: “Osmanlı Padişahı ve Müslümanların Halifesinin bu seyahati, Kosova’da Osmanlı sancağını yeni bir iftiharla dikiyor, Osmanlıları Rumeli’den çekip gidecek diye bekleyenleri hüsrana uğratarak, ölmek üzere olan “Osmanlılığı” dirilten yeni bir hamle olma özelliği taşıyordu.”

Cuma namazını kılmak ve I. Murad’ın türbesini ziyaret etmek üzere, Sultan Reşad’ın Kosova Sahrasına varışı

Şehre girişinde coşku ve sevinç gösterileri ile karşılanan Sultan Mehmed Reşad, ziyaretin ikinci günü Cuma, on buçukta Sultan I.Murat’ın Kosova Savaşı’nda şehit olduğu yer olan “Meşhed-i Hüdavendigâr”a gelmiş ve Tanin’e göre sayısı 300.000’e ulaşan bir kalabalıkla Cuma namazını eda etmişti. Namazın ardından Padişah adına, Sadrazam Hakkı Paşa tarafından bir beyanname okunmuş, bu beyannamede; meydana gelen isyanlardan dolayı mahkum olan ve halen yargılanan siyasi suçluların affedildiği, borç diyetlerinin sulhen halledilmesi noktasında diyetlerin hazineden verileceği, Arnavut evlatlarının kan gütmek adetini terk etmeleri ve haklarını kanunlarla aramaları gibi konulara değinilerek, seyahatin “unsurlar arasında birliği” sağlamaya hizmet etme yönüne vurgu yapılmıştı. Teşekkür konuşmalarının ardından da Sultan Reşad, “Meşhed-i Hüdavendigâr”a tesis olunacak olan büyük bir medresenin temelini atmıştı. Burada kurulan otağda kabullerde bulunan, Padişah, Mutasarrıfa, Belediye Reisi ve Müdde-i Umumi Muavinine ve Metropolitlere kıymetli hediyeler ihsan etmişti.

Halife ile birlikte Cuma namazını kılmak için Sultan Murat Türbesine gelen Arnavutlar

Kosova’yı hınca hınç dolduran....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0