osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Tarihi Han Butik Otel Olacak

Osmanlı Devleti'nin ticaret yolunun önemli yapılarından olan ve yıllarca kervansaray olarak kullanılan Aşağı Taşhan, Bolu Belediyesince yapılacak çalışma tamamlandıktan sonra butik otel olacak.
Osmanlı Devleti'nin ticaret yolu...
Osmanlı Devleti'nin ticaret yolunun önemli yapılarından olan ve yıllarca kervansaray olarak kullanılan Aşağı Taşhan, Bolu Belediyesince yapılacak çalışma tamamlandıktan sonra butik otel olacak.

Bolu Belediyesi, Büyükcami Mahallesi'nde bulunan ve Osmanlı Devleti'nin ticaret kervanlarının konaklama ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir durak noktası olan Aşağı Taşhan'da restorasyon çalışması başlattı.

Osmanlı döneminde, başkent İstanbul ile Anadolu arasında "Osmanlı Devlet Yolu" olarak bilinen ticaret yolu üzerinde yer alan ve Kastamonu'nun Kurşunlu Hanı, Safranbolu'nun Cinci Hanı gibi Türk tarihinin önemli ticari ve mimari binaları arasında yer alan Taşhan'ın eski günlerine kavuşturulması ve tarihi yapıyı özgün haline getirmek için başlatılan restorasyon çalışmaları, Belediye Koruma Uygulama Denetleme Bürosu koordinasyonluğunda devam ediyor.

Çalışmalar tamamlandığında Aşağı Taşhan'ın tahrip edilen bölümlerinin onarılarak orijinal haline kavuşturulması ve burada yeniden vatandaşlara hizmet verilmesi planlanıyor.

Aşağı Taşhan'da yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, Belediyenin kültürel ve tarihi değerleri gün yüzüne çıkararak, kentin turizm potansiyeline yenilerini eklediğini söyledi.

Dünya kenti olma yolunda kararlı adımlarla ilerleyen Bolu'nun kültürel ve tarihi yapılarının aslına uygun olarak korunmasına önem verdiklerini belirten Yılmaz, Aşağı Taşhan'da yürütülen restorasyon çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu:

"Anadolu toprakları, Türk tarihinin sayısız özgün eserine ev sahipliği yapıyor. Ecdadımız yüzyıllarca bu topraklarda kültürünü ve özgün mimarisini sergileyen değerli eserler bıraktı. Bu mirasa sahip çıkmak bizim en önemli görevimiz ve bu hedefle yola çıktık. Sultan Hamamı başta olmak üzere kentimizin birçok tarihi değeri gibi bir dönemin ticaret merkezi olan Aşağı Taşhan'a da bu kapsamda sahip çıkıyoruz."

Yılmaz, Bolu'nun merkezinde bulunan Aşağı Taşhan'ın Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olduğuna dikkati çekerek uzun yıllar depo olarak kullanılan iki katlı tarihi yapının, beton atılarak ortadan ikiye bölündüğünün 1940 yılında çekilen fotoğraflara bakıldığında anlaşıldığını dile getirdi.

Tarihi Aşağı Taşhan'ın, restorasyonu tamamlandıktan sonra yapılış amacına uygun olarak hizmet vereceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Burası butik otel olarak hizmet verecek. Bolu'nun turizmine de katkıda bulunacak tarihi yapının ortaya çıkan mimari özellikleri ise Türkiye'nin hatta dünyanın ilgisini çekecek düzeyde. Taş oymacılığının önemli unsurlarını içinde bulunduran yapıda, bütün odalarında mazgal pencereleri ve kuş evleri bulunuyor. Türk tarihi ve mimarisi içinde önemli bir eser olan Aşağı Taşhan, özgün haline kavuştuktan sonra turistik açıdan da görülmeye ve konaklanmaya değer bir hale gelecek."

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0