osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Öğrenciler Osmanlıda ki Harem İçin Proje Geliştirdi

Öğrenciler Osmanlıda ki Harem İçin Proje Geliştirdi
Öğrenciler Osmanlıda ki Harem İç...
Dizilerde Osmanlı hareminin yanlış anlatıldığını düşünen öğrenciler, “Haremde Bir Gün” adlı projeyle vatandaşları bilgilendiriyor

Dizilerde Osmanlı hareminin yanlış anlatıldığını düşünen öğrenciler, “Haremde Bir Gün” adlı projeyle vatandaşları bilgilendiriyor. Denizli'deki Özel Doğa Anadolu Lisesi öğrencilerinden Gülşah Sarıkaya, Büşra Duman, İlayda Başbuğ ve Gülşen Saatçi’nin, tarih öğretmenleri Bircan Kaymakcı ile birlikte hazırladığı proje, Bilim Şenliği Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF)'nda sergilendi.
Haremi görüntülü olarak anlatabilmek için çalıştıklarını belirten Sarıkaya, “Cam harem mizanseni oluşturarak, duvarları Osmanlı renkleri olan turkuvaz ve bordo damask desenli bir kâğıtla kapladık. Mor kadife ve safran sarısıyla sedirler oluşturduk, dantellerle süsledik. Üzerlerine inci serperek, saraydaki gözalıcı görünümü canlandırmaya çalıştık. Tanbur, def, şantur ve dönemin diğer müzik aletlerini çalmayı öğrenen kadınların orijinal resimlerinden oluşturulmuş maketlerin yanısıra saray teşrifatını yapan kadınlar, saç tarayan ve yardımcı olan harem üyelerinin maketleri, kahve içip sohbet eden kadın maketleriyle haremin günlük hayatında nasıl bir hareket yaşandığının renkli bir şekilde görülmesini sağladık.” dedi. Haremi, yalnızca Osmanlı padişahlarının aile hayatının geçtiği yer olmadığını vurgulayan Sarıkaya, “Bu işlevinin yanında padişahın annesi, eşleri, kızkardeşleri ve yardımcılarının yaşadığı yer, devlet adamlarının gelecekte eşi olacak kadınların çeşitli alanlarda eğitim aldığı bir çeşit okuldur. Bunun için sarayda okuma yazma, el işi, dikiş nakış, din, çeşitli müzik enstrümanları, nezaket ve protokol kuralları gibi alanlarda eğitim alıyorlardı. Burada yetişen padişahın kızkardeşleri veya yardımcıları, elit kadın zümresini oluşturuyOrdu. Kendileri gibi sarayın diğer iyi eğitim alan Enderunlu devlet adamlarının gelecekteki eşleri olacakları için haremde en az onlar kadar nitelikli eğitim görüyorlardı.” diye konuştu. Gülşah Sarıkaya, Osmanlı saray kadınlarının günlük hayatının, oryantalist bakış açısı ve günümüzdeki dizilerden kaynaklanan yanlış anlamaların aksine, üst düzey bir devlet geleneğiyle şekillendiğini kaydetti.
Projenin rehberliğini yapan tarih öğretmeni Kaymakcı da amaçlarının, elit saray kadını yetiştirme anlayışını, mikro bir harem mizanseni oluşturarak tanıtmak olduğunu söyledi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0