osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Dönemi İşçi Göçü

Osmanlı Dönemi İşçi Göçü
Osmanlı Dönemi İşçi Göçü
18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren tarih sahnesine çıkan Amerika, bulunduğu konum ve sahip olduğu zengin kaynaklar sayesinde kısa bir zaman zarfında refah seviyesini yükseltmiş ve doğal olarak, rahat bir hayat yaşamak isteyen insanların “cazibe merkezlerinden biri haline gelmişti”. Bu yüzden, dünyanın çeşitli memleketlerine mensup insanlar, zengin olmak ve daha rahat bir yaşam sürmek için akın akın Amerika’ya göç etmişlerdi. Dünyanın çeşitli memleketlerinden Amerika’ya yapılan bu göçler ise, çok geçmeden Osmanlı vatandaşlarına da sirayet etmişti.
Amerika’nın refah seviyesi bakımından yükselişte olduğu bu dönemlerde, Osmanlı Devleti pek de iyi bir durumda değildi. Özellikle; “savaşlardan, yoksulluktan ve hastalıklardan yorgun düşmüş olan, çoğunu gayri Müslim halkın oluşturduğu pek çok Osmanlı vatandaşı daha iyi bir yaşam umuduyla bu göç kervanına katılmıştı”. Osmanlı coğrafyasından Amerika’ya ilk göçün tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, genel olarak 1860 tarihi üzerinde durulmaktadır. Nitekim, bu tarihlerde Amerika’da kölelik tamamen kaldırılmış ve işçi hakları üzerinde çeşitli düzenlemeler yapılmıştı. Böylece, bu düzenlemelerle birlikte buraya göçen Türkler de kayıtlarda yer almışlardı. “Osmanlı topraklarından gerçekleşen bu göçler, incelenirken Rumeli toprakları, Anadolu ve Suriye’den gidenler şeklinde üç coğrafî alana ayrılmıştır, ilk dönemlerde gidenlerin etnik kimliğini tespit etmek bir hayli zordur. Bununla beraber Osmanlı coğrafyasından Amerika’ya göç edenlerin umumiyetle Ermeni, Rum, Yahudi, Suriyeli ve Türklerden oluştuğu bilinmektedir”.


Amerika’ya gitmek isteyenler ilk olarak, “pasaport veya mürur tezkereleriyle(geçiş belgesi) Çanakkale ve İzmir’e kadar geliyorlar, buradan da, Alman, İtalyan, Fransız, Yunan veya Mısır vapur kumpanyalarına ait gemilerle önce Pire’ye gidiyorlar oradan da Marsilya yoluyla Amerika’ya ulaşıyorlardı”. Osmanlı hükümetinin bu göçler konusunda ciddi bir yaptırımı olmadığı için bu göçler olağan şekilde devam etmişti.
Ancak, bir süre sonra göçlerin gittikçe artması üzerine Amerika, bir takım tedbirler almış ve belli başlı kısıtlamalara gitmişti. Amerika’nın aldığı tedbir ve kısıtlamalar ise, “Amerika’ya kaçak göç” hadiselerini de beraberinde getirmişti. Ne yazık ki, bu kaçak göç hadiseleri her zaman aynı neticeyi vermemiş ve Amerika’ya türlü yollarından gitmek isteyen göçmenler, pek çok olumsuz olaylara da maruz kalmışlardı. Nitekim “bazı sahtekâr gemi acenteleri, Amerika’ya götürmek vaadi ile insanları kandırıp paralarını almışlar ve sonra da onları yarı yolda bırakıp kaderlerine terk etmişlerdi”. Bu mealde pek çok hadise yaşanmış ve bu hadiseler Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almışlardı. Osmanlı hükümeti, bilhassa insanları mağdur eden seyahat acenteleri hakkında çeşitli tahkikatlar başlatmış ama bu tahkikatlardan istenilen neticeler elde edilememişti. Amerika’ya gidip zengin olmak isteyen çoğu Osmanlı vatandaşının sonu büyük bir hüsran ile sona ermişti.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0