osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Tarihe Not Düşen Kareler

Osmanlı'nın sosyo-kültürel hayatına ışık tutan binlerce fotoğraftan seçilen 70 kare "Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler" isimli albüm eserde toplandı.
Osmanlı'nın sosyo-kültürel hayat...
Eser, tarihi bilgiyle yoğurulmasının yanında fotoğrafların sosyal analizlerinin yapılmış olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Çamlıca Basım Yayın Sarayburnu Kitaplığı'ndan çıkan eser, Tarihçi - Yazar Soner Demirsoy tarafından titiz bir araştırma neticesinde hazırlandı. Fotoğraf uzmanı olarak da bilinen Demirsoy yaptığı açıklamada, "Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın 'Her resim bir fikirdir. Bir resim yüz sayfalık bir yazı ile ifâde olunamayacak siyâsî ve hissî mânâları telkin eder. Onun için ben, tahrîrî münderecâttan (yazılı bilgilerden) ziyâde, resimlerden istifâde ederim.' sözü çok meşhurdur. Ulu Hakan'ın bu sözü lafta kalmamış ve kendi döneminde Osmanlı devletinin bütün coğrafyası ve çalışmaları fotoğraflarla kayıt altına alınmıştır. Yine, bu dönemde 'Osmanlı Devleti'nde dikkate şayan ne varsa hepsinin fotoğrafı çekilmelidir' düşüncesinden hareketle işe koyulan yerli ve yabancı fotoğrafçılar o günün şartlarını fotoğraf karelerinde dondurmuşlardır. Biz de bu dönemde çekilen fotoğraflara yolculuk yaptık" dedi.

Binlerce Fotoğraf Arasından Seçildi

Tarihçi - Yazar Soner Demirsoy 100 yılı aşkın bir süre önce çekilmiş binlerce fotoğraf karesini tek tek inceleyerek aralarından 70 kareyi seçti. Osmanlı'nın son demlerindeki şehirlerin yüzüne, sosyo-kültürel tarihine ayna tutan bu fotoğrafların taşıdığı manayı, hem fotoğrafçı gözüyle hem de tarihçi kimliği ile yorumladı. Bunun neticesinde aynı gök kubbenin altında yaşadığımız bu coğrafyada bizden önceki insanlar ne yer, ne içer, nasıl giyinir, hayatını nasıl devam ettirirlerdi? Mimari bakımdan Osmanlı coğrafyası nasıldı? gibi daha pek çok soruya bu kitapta cevap buluyor.

"Osmanlı'dan Tarihe Not Düşen Kareler" adıyla yayınlanan eser bugün ve gelecekteki nesiller için çok önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Eserde Dikkat Çeken Fotoğraflar

Eserde öne çıkan fotoğraflar arasında şunlar yer alıyor: "Dârulmuallimin (Öğretmen Okulu) Mücellithanesi (Şam), Heybeliada Deniz Mektebi Talebeleri Kılıç Talimi Yaparken, Beyazıt'ta Bayram Telaşı, Daye Hatun Sıbyan Mektebi ve Talebeleri (Kağıthane Köyü), Tünel'in Beyoğlu Girişi, Yüksekkaldırım Caddesi (Karaköy 1890-95), Deniz Harp Okulu Talebeleri Jimnastik Yaparken, Taksim (Beyoğlu) Kışlası İtfaiye Alayı, Karaköy'den Galata Köprüsü, Sivas 48. Hamidiye Süvari Alayı Tatbikatta, Karapınar-Ereğli (Konya) Arası yol Yapımı, Tell El Sheria'da Askeri ....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0