osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

624 yıldır hutbeye kılıçla çıkılıyor

624 yıldır hutbeye kılıçla çıkılıyor
624 yıldır hutbeye kılıçla çıkıl...
anakkale'nin Gelibolu ilçesindeki ''Gazi Süleyman Paşa Camii''nde 624 yıldır cuma hutbesi imamın elinde kılıçla okunuyor.

Gelibolu Gazi Süleyman Paşa Cami İmamı Mehmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın kılıçla fethettiği yerlerdeki en büyük camilerde hutbeye kılıçla çıkılmanın bir gelenek olduğunu söyledi.

İslam'da bunun ''sünnet'' olduğunu belirten Mutlu, ''Çünkü Peygamber efendimiz kılıcına dayanarak hutbeleri okumuştur. O yüzden ecdadımızda fethettikleri yerlerdeki en büyük camilerde kılıçla hutbeye çıkmayı bir gelenek haline getirmiştir'' dedi.

Gazi Süleyman Paşa Camii'nin Osmanlı'nın Avrupa'da yapmış olduğu ilk cami olduğunu vurgulayan Mutlu, camide kılıçla hutbe okuma geleneğinin Osmanlı'nın bölgeyi fethinden bu yana sürdüğünü ifade etti.

Mutlu, ''Camide, o tarihten beri de kılıçla hutbeye çıkılıyor. Gelibolu'ya dışarıdan gelenler neden kılıçla hutbeye çıkıldığını merak ederek soruyorlar. Biz de onlara bunu anlatıyoruz'' diye konuştu.

-GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ-

1385 yılında Murat Hüdavendigar döneminde inşa edilen ve zamanın en görkemli şaheserlerinden biri olan Gelibolu Gazi Süleyman Paşa Camii (Halk arasındaki adıyla Büyük Cami), dikdörtgen plan üzerine kurulu, doğu, batı ve kuzeyde 3 kapısı bulunuyor. Caminin üç cephesinde yuvarlak kemerli pencereleri bulunuyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0