osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Evvel zaman içinde meraklılarıyla buluştu

Evvel zaman
Evvel zaman
1869-1928 yılları arasında Osmanlıca yayımlanan 59 adet çocuk dergisi "Evvel Zaman İçinde" sergisi ile Sultanbeyli'de meraklılarıyla buluştu. 59 yıllık sürede yayınlanan dergilerle döneme ait pek çok bilinmeyen gerçek gün yüzüne çıktı.



Geçmiş ile gelecek arasındaki köprüyü oluşturan yapı taşlarından kitap ve dergilerin gün yüzüne çıkarılması, geçmişimize olduğu kadar, bugüne ve yarınlara da ışık tutacağı düşüncesi ile harekete geçen kütüphaneci Ayşe Kasap ve Nusret Sönmez 1869 -1928 yılları arasında Osmanlıca yayımlanan 59 adet çocuk dergisinden oluşan bir sergi hazırladı. Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sergide basın mensuplarına bilgi veren Kasap, 1869 -1928 yılları arasını kapsayan sergi ile döneme bir bakış sunmak olduğunu belirterek şöyle konuştu; "Bu çalışma ile daha çok bilim adamlarını ve yayın dünyasının gözlerini bu yöne çekmek istiyorum. Ben kütüphaneciyim, bir kütüphaneci gözüyle açıkçası bu eserlerin kütüphane raflarında atıl bir şekilde kalmasını içime sindiremedim. Bu eserlerin gün yüzüne çıkmasını istiyorum. Çalışmamızda daha çok görselliği ön plana aldık ve 20 bin sayfa çocuk dergisini tarayarak göze çarpan ve geçmişimize ışık tutabilecek, geçmişimizi gün yüzüne çıkarabilecek konuları işledik."



Döneme ait çocuk dergilerini araştırdıklarında dergilerin daha çok bilgi ağırlıklı ve eğitici konuları ön plana çıkartmaya çalıştıklarını tespit ettiklerini kaydeden Kasap; "Bu dergilerin içerik ve nitelik açısından günümüzde çizgi filim kahramanlarını içeren dergilerden çok daha faydalı olduklarını görüyoruz." dedi.



Sergi çalışmasına daha çok Osmanlıca tercüme konusunda katkıda bulunduğunu anlatan kütüphaneci Nusret Sönmez de, tercümeleri dergilerin orijinal halinden sadeleştirme yapmadan gerçekleştirdiklerini söyleyerek, döneme ait Türk Dili'nin de görülmesini amaçladıklarını söyledi. Sönmez, "1869-1928 yılları arasında çocuklarımız neler okuyordu, bunların çocuklarımız tarafından bilinmesini istedik. Ama özellikle de araştırmacılarımızın bunları bilmesi açısından görsel ağırlıklı bir çalışmayı tercih ettik."



Evvel Zaman İçinde Çocuk Dergileri sergisi ile o dönemde yayımlanan dergilere genel bir bakış koymak, görselliğini öne çıkarmak, dikkatleri bu yöne çekerek daha çok araştırmacının bu alana eğilmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Kasap ve Sönmez, çalışma ile günümüz yayın dünyasına, çocuk dergileri ve kitaplarına da değişik bakış açıları getirip yeni ufuklar açarak, nitelikli yayınların çocuklarla buluşmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.



Sergide 1869'da çıkarılan İlk Osmanlı çocuk dergisi Mümeyyis'in sayıları, bu alanda en uzun süre yayın yapan 'Çocuklara mahsus gazete' ve 'Hazine-i etfal', 'Lâne' gibi ünlü dergiler yanında Ziya Gökalp'ın yazıp yayımladığı 'Türk Çocuğu', Tevfik Fikret'in yazılarını yayımlayan 'Hür Çocuk' gibi dergiler de meraklılarına sunuluyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0