osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı insanların dinine ve diline saygı duymuştur

Osmanlı insanların dinine ve diline saygı duymuştur
Osmanlı insanların dinine ve dil...
Adana’nın merkez Sarıçam İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Osmanlı'nın insanların dinine ve diline saygı duyduğunu belirterek, ‘’Fransa bu kadar sömürge yapmış. Ama Osmanlı'ya bakıyorsunuz. Gittiği hiçbir coğrafyada, 'Zorla Türkçe konuşacaksınız, zorla Türk adetlerini yaşayacaksınız ve Türk olacaksınız' diye bir yapıya girmemiştir. Biz böyle bir milletin evlatlarıyız.’’ dedi.
Zenbilci, Burç Özgören Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Adem Ceylan’ın daveti üzerine geldiği okulda öğrencilere hitap ederken, Türkiye’nin zenginliklerine dikkati çekerek, ‘’Bayrağında ay-yıldız olan ve rengini de şehit kanından alan dünyadaki tek bayrak Türk Bayrağıdır. Bayrağının her bir karesinde şehit kanı olan bir ülkede yaşıyorsunuz. Bunun değerinin farkında olduğunuzdan eminim.’’ diye konuştu.
Yıllardır sürekli Ortadoğu'ya giden biri olduğunu vurgulayan Zenbilci, şunları söyledi: ‘’Oradaki insanlarla karşılaştığımda, Türkiye'liyim dediğinizde, hemen gözlerinin ışıldadığına tanık olursunuz. Çünkü, siz, büyük bir Allah dostu olan Kanuni Sultan Süleyman gibi, Yavuzlar gibi, Sultan Abdulhamitler, Vahdettinler gibi hak ve adalet çerçevesinde insanlara hizmet etmiş, insanlara hürmet etmiş, insanların dinlerine, dillerine, yaşam şartlarına hep saygı göstermiş bir milletin çocuklarısınız. Bugün bizi Ermeni meselesinde tahrik eden Fransa'ya bakıyorum. Fransa girmiş olduğu ülkelerde, diğer Afrika ülkelerinde tamamında dil asimilasyonu yapmış, emperyalizmini ortaya koymuş, herkesi Fransızca öğretmeye ve Fransızca konuşmaya mahkum etmiş. Oysa, Osmanlı herkesin dinine, diline saygı duymuştur. Ben iyi derecede Arapça konuşan bir kardeşinizim. Ama Tunuslu, Faslı, Cezayirlilerle Arapça konuşmakta ciddi zorluk çekiyorum. Nedeni, konuştukları dil Arapça ama kelimelerin yüzde 60'ı Fransızca ve bunu bu şekilde içselleştirmişler.’’
Zenbilci, öğrencilere bununla ilgili yaşadığı bir anıyı da anlatarak, ‘’ Çok ilginç bir anımı anlatacağım; uçakta gelirken Marsilya'da yaşayan bir Cezayirli ile yan yana geldik. O, Arapça konuşmakta güçlük çekiyor, sürekli Fransızca kelimeler telaffuz ediyordu. Oysa, annesi ve babası Cezayirli. Dedi ki, ‘ben senden özür diliyorum’, nedenini sorduğumda yarım Arapçasıyla ‘ benim annem Arap, babam Arap, ben Arabım, ,sense Türksün. Buna rağmen sen benden daha düzgün Arapça konuşuyorsun’’ dedi. Demek ki, Fransa bu kadar sömürge yapmış. Ama Osmanlı'ya bakıyorsunuz. Gittiği hiçbir coğrafyada zorla Türkçe konuşacaksınız, zorla Türk adetlerini yaşayacaksınız. Türkleştirileceksiniz diye bir yapıya girmemiştir. Biz böyle bir milletin evlatlarıyız’’ ifadelerini kullandı.
Osmanlının girdiği her yerde sadece hizmet ettiğini vurgulayan Zenbilci, ‘’Ama Fransa gibi, İngiltere gibi diğer sömürge ülkelerinin tamamı kendi dillerini ve adetlerini oraya asimile ettirmeye çalışmışlardır. Gelmek istediğim nokta şu; siz adalet eksenini, sevgi eksenini, barış eksenini seçen insan merkezli bir neslin çocuklarısınız. Siz Osmanlı'nın, siz Türkiye'nin çocuklarısınız. Siz Anadolu'nun çocuklarısınız. Siz Çanakkale’de, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle vatanı ortak korumanın, iman ve namusu korumanın, ortak neslinin evladının çocuklarısınız. Sizler sevgi çocuklarısınız, sevgi tohumlarının çocuklarısınız’’ diye konuştu.
Zenbilci, Özgörenli öğrencilerin her birinin bu şanlı geçmişe sahip çıktıklarına ve sahip çıkacaklarına yürekten inandığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:
‘’Fransa Dış İşleri bakanı diyor ki; ‘Türklerin üzerine fazla gitmeyin. Türkler çok gururlu bir ulustur’ diyor. ‘Gururlu bir millettir’ diyor. Bizim gururumuz, kinimizden, kibirimizden değildir. Bizim gururumuz haysiyetimizin, onurumuzun, şerefimizin korunmasıdır. Bizim gururumuz birine üstünlük taslamak değil; birilerinin varlığı ile var olabilmektir. Öyleyse, bu gurur sizde var, bu hassasiyet sizde var.’’
Zenbilci, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0