osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

İstanbul da bir dönüşüm...

İstanbul da bir dönüşüm...
İstanbul da bir dönüşüm...
Fikirtepe çok eskiden Kadıköy'ün 'en'tepesiymiş. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmayan bu arazi parçası, yanında akan Kurbağalıdere ile hayvanların otlatıldığı bir alanmış. Cumhuriyet'in ilk yıllarında da yüzüne bakan olmamış. 1960'lı yıllara kadar sadece bir köşkün olduğu, yemyeşil mekan olarak anılmış. Fikirtepe için yağma yılları ''Köyden indim şehire'' türküsü ile başlar. 10 yıl içinde gewcekondularla, abuk sabuk yapılarla doluverdi Fikirtepe....

Benim bildiğim Fikirtepe 12 Eylül öncesinin en belalı yerlerindendi. Yakınlarında bulunan Eğitim Enstitüsü yüzünden sağ sol çatışması, mahalle kavgaları hiç bitmezdi. Semtin bitirim delikanlıları da ünlüydü. Kirli kömürün yakıldığı sobalardan yükselen kapkara dumanlar, Fikirtepe'nin üzerini kapladığı gecelerde mahallenin sokaklarında dolaşmak cesaret isterdi. (Bimiyorum ama Latife Tekin, gecekondu masallarını burada kaleme almış olabilir!)

Şimdi 60 yıllık Fikirtepe masalı bambaşka bir efaneye doğru yol alıyor. Fikirtepe bu kez İstanbul'un !en' tepesi olmaya hazırlanıyor. Fikirtepe'de bugünlerde arazi simsarları, yapı firmalarının temsilcileri köşebaşlarını tutmuş, kent sakinlerinden konutlarını satın almaya veya kat karşılığı anlaşmaya çalışıyorlar. Fikirtepe'deki konutların olası bir depremde büyük hasar göreceğini varsayan kent yönetimi elbette hükümet, burayı 'Kentsel Dönüşüm Alanı' ilan etti. Aslında deprem uzmanlarına göre Fikirtepe Avcılar, Tuzla ve Beylikdüzü gibi tehlikeli bir arazi üzerinde sayılmaz. Ama olsun... Büyüklerin bir bildiği vardır herhalde...İşe rantı en yüksek yerden başladılar.

Fikirtepe, kenti yokedeceği hesaplanan depreme karşı direnişin ilk barikatı oldu diyebiliriz. Mahalle artık kentsel dönüşümün simgesi halinde. Burada öyle bir imar değişilkliği yapıldı ki; taraflı tarafsız herkes, hem inşaat firmalarının hem de halkın kazançlı çıkacağı görüşünde. Köyünden gelip burada bir gecekondu diken baba, çocuklarına böylesine bir miras bırakacağından habersizdi mutlaka.

Proje kapsamında mahalle adalara bölündü.Satışlar ada bazında gerçekleşiyor.Bu konuda yapılan imar düzenlemesi bir yıl önce Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy birliğiyle geçti.Yani Fikirtepe konusunda tüm siyasi partiler fikir birliği içinde.İstanbul Büyükşehir Belşediye başkanı Kadir Topbaş'a göre, Fikirtepe'de kimsenin kaçırmayacağı bir fırsat var. Parseller birleşerek daha farklı imar hakları alabilecekler. yani plaza ve gökdelenlerin önü açıılıyor.

Fikirtepe yükselecek, başı göğe erecek. İstanbul'un gökyüzüne en yakın semtlerinden biri olacak.

HALK NE DİYOR

Fikirtepe 150 hektar alanı kaplıyor. 4 bin 500 parsel var. Alanın yüzde 95'i özel mülkiyet, yüzde 5'i de kamuya ait. Bölgedeki 6 bin 4000 binada 48 bin kişi yaşıyor. Editörlüğünü yaptığım ''Atlla Güner ile Akşam Postası'' adlı radyo programı nedeniye konuştuğum mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri, uygulamadan memnun. onlar çok değil, 5 yıl içinde mahallenin çehresini değişeceğini söylüyorlar.

Muhtar Halil Erdoğan, Fikirtepe'ye ünlü yapı firmalarının henüz gelmediğini söylüyor.''Bir kaç ada için anlaşmaya varıldı. Buraya kazma vurulunca diğerleri de gelir Mimarlar Odası!nın açtığı dava var . Bu davanın sonuçlanması bekleniyor. Gidip oda temsimcileri ie konuştuk. bu işe engel olmayın dedik'' diye konuşuyor.

Muhtar Halil Erdoğan,Fikirtpe'de 70'in üzerinde sokak olduğunu, bazı sokakların da adalara eklendiğini belirterek, ''50 dolayında sokak yok olacak'' diyor.

Peki değiminden sonra semt sakinleri gödelenlerde mi oturacak? Herkesin ortak kanısı ''Parasını alan gider. Ancak yüzde 5'i falan oturur. Onlar da çeverde işi güç sahibi olursa'' yanıtını alıyorsunuz. Yani bir soylulaştırma meselesi!. Yeni gelenler eskiyi itecek. Soylulaşan(!) tüm semtlerde olduğı gibi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0