osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Tapu Arşivlerinin İnceleneceği Kongre

Osmanlı Tapu Arşivlerinin İnceleneceği Kongre
Osmanlı Tapu Arşivlerinin İncele...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21-23 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da ‘Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi’ düzenlenecek. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı kongreye 23 farklı coğrafyadan 32 bilim adamı katılacak

Kongrenin Ankara’daki ayağında ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Güney’in katılımıyla tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney katıldı.

Tapu Kadastro Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı öncesinde Bakan Bayraktar’ın da gezdiği ve incelediği Osmanlı Dönemi’ne ait eserlerin yer aldığı arşivde en eski eser 1402 yılına ait vakfiye olurken, en ilgi çeken eser ise Fatih Sultan Mehmet dönemine ait 65 metre uzunluğundaki ceylan derisine yazılmış vakfiye oldu.

Osmanlı mülkünde var olan arşiv hafızasının sadece Osmanlı bakiyesi olarak kalmaması gerektiğini belirten Bayraktar, bu çalışmaların dünya yazılı kültürüne ve gelecek kuşaklara kayda değer bir katkı sunmasını dilediklerini ifade etti.

Osmanlı Devleti’nin geride çok geniş bir arşiv ve yazılı evrak bıraktığını söyleyen Bayraktar, bu arşivlerin önemli bir kısmının Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda muhafaza edildiğini kaydetti.

Arşivin binlerce defter ve belgeden oluştuğunu dile getiren Bayraktar, “Bu belgeler 3 kıtada 30’a yakın ülkenin ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik kayıtlarını içermektedir. Bu kongre uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi ve ülke tanıtımı açısından da katkı sağlayacaktır” dedi.

Kongrede 23 farklı ülkeden 32 bilim adamının görüşlerine yer verileceğini ve toplamda 76 bildiri sunulacağını vurgulayan Bayraktar, ayrıca 29 ülkeden de temsilcilerin kongreye katılacağını belirtti.

Bayraktar, arşiv konusunda müjdeli bir haberinin olduğunu da söyleyerek, Ankara’da görsel açıdan Osmanlı mimarisini içerecek arşiv binasının önümüzdeki sene yapılacağını bildirdi. Binanın en kısa sürede bitirileceğini ifade eden Bayraktar, Bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

Tapu Kadastro Genel Müdürü Güney, arşiv sergisinde 1400’lü yıllardan başlayan Osmanlı tapu kayıtları ve belgelerin sergilendiğini dile getirerek, “Arşiv kongresinin amacı diğer ülkelerle işbirliği yapmak. Bu çalışmalar 2011 yılında başladı devam da edecek. Sisteme geçmeyen kayıtları da sisteme geçirmek için çalışıyoruz. Makedonya’ya gittik ve oradaki arşivlerde bizde olmayan kayıtların da olduğunu gördük. Diğer Balkan ülkelerinde de bizdekilere benzer kayıtlar var. Bunları da alarak buradaki hazineyi bütünleştirmek amacımız” açıklamasında bulundu

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0