osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Cihan Hükümdarı Projesi

Cihan Hükümdarı Projesi
Cihan Hükümdarı Projesi
İstanbul Üniversitesi’nin Teknosa’nın desteğiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. Sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın 446. vefat yılına özel hazırladığı “Cihan Hükümdarı Projesi” tanıtım toplantısı, 19 Eylül 2012 tarihinde İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu’nda yapıldı.




Toplantının açılış konuşmasını İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptı. Konuşmasında projenin öneminden, İstanbul Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi’nin tarihe verdiği değere ve bu kapsamda yapığı çalışmalara değinerek sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul Üniversitesi 500 yıllık tarihiyle köklü bir kurumdur. İstanbul Üniversitesi geçmişten geleceğe bilim kö[Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için TIKLAYINIZ] Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Başkan Vekili Meral Akşener, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, [Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için TIKLAYINIZ] Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, [Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için TIKLAYINIZ], İç İşleri Bakanı İdris Naim Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’e teşekkür etti.
Projenin sunumunu İÜ Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan yaptı. Cihan, site üzerinden proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Figen Cihan, projede emeği geçen Topkapı Sarayı ve Osmanlı Arşivleri yetkililerine teşekkür etti.
Konuşmalarından ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve İÜ Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan, Kanuni’nin Muhibbi mahlasıyla yazdığı divanını konuklara ve basın mensuplarına açtı.
İlk defa görücüye çıkan Kanuni’nin divanı büyük ilgi gördü. Yine Osmanlı geleneksel süsleme sanatları ile bezenmiş tarihi bir rahle üzerinde sergilenen eser, Kanuni’nin edebi kişiliği hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Tek nüshası İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan Kanuni divanı, Muhibbi Divanı olarak bilinmektedir. Paha biçilemeyen bu eseri dijital olarak proje kapsamında hazırlanan site vasıtasıyla görmek mümkün.
Kanuni’nin Divan-ı Divan-ı Muhibbi (1555-1556)
Kanuni Sultan Süleyman’ın, 1520-1566 yıllar arasında Muhibbî mahlası ile yazdığı şiirlerini içeren divanı olan Divan-ı Muhibbi, nestalik hatla yazılmıştır. İçinde 1287 gazel, 15 muhammes, 30 murabba, 2 nazım şekli, 15 kıt’a rubai, 174 müfred, 1 elifname, 1 terci-i bend, 1 münacat, divanın tertibine dair bir makale, divanın tamamına dair bir tarih vardır.
Naturalist Osmanlı süslemeciliğinin lale, karanfil, gül, menekşe, servi, bahar ağaçları, sümbül, nergis gibi çiçeklerle klasik rumi, hatayi, kıvrım dal kompozisyonlarını içerir.
Tezhipleri ünlü tezhipçi Karamemi tarafından yapılmıştır. Her sayfada farklı bir desen mevcuttur.
Dünyadaki tek nüshası olan bu eser İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.
Divan-ı Muhibbi‘nin Künyesi
İÜ Kütüphanesi, Türkçe Yazmalar No: 5467
İstinsah Tarihi: 973/1555-1556 (457 Yıllık-2012)
Müstensih : Mehmed Şerif
Müzehhib : Karamemi (Tezhip yapan kişi, süsleyen kişi)
Kitap ölçüleri : 26,5 x 16,5 cm.
Yaprak : 370
Satır : 11
Cilt : Kırmızı meşin şemseli
Yazı : Talik
Kâğıt : Zerefşan
Sayfadaki satır sayısı: 13
Divan-ı Muhibbi‘nin Rahlesi
Divan-ı Muhibbi‘nin sergilendiği rahle 19. yüzyıl eseridir. 7 dişli geçme olarak açılır kapanır tarzda yapılmıştır. Üst ve alt panoların üzeri, çok zarif sedef yapraklarla süslüdür. Üst panoların ortasında bir daire içinde asma yapraklarından mürekkep 10 yapraklı bir motif vardır. Alt pano ortasında beyzi bir şekil içinde 30 delikli bir kafes oyma, bunun ortasında altıgen bir şekil, bunu da içinde altı yaprak bir çiçek motifi vardır. Dış kenarlar bir bordür ile çevrilidir.
Kanuni Dönemini Aydınlatan Proje
İstanbul Üniversitesi’nin “Nadir Eserleri Toplumla Buluşturma” ve Teknosa’nın “Tarih İçin Teknoloji” konseptiyle birlikte hayata geçirdikleri Nadir Eserler Projesi kapsamının devamın niteliğinde olan proje Kanuni Dönemini sanal ortama taşıdı.
“Cihan Hükümdarı Projesi”yle Kanuni dönemine ait tek nüshası İstanbul Üniversitesi’nde bulunan üç önemli eser dijital ortama taşındı. Kanuni’nin Muhibbi mahlasıyla yazdığı şiirlerinde oluşan Muhibbi Divanı, Kauni’nin Irak seferini anlatan Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn ve Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye adlı eseri Teknosa’nın yardımıyla gelişmiş dijital araçlar vasıtasıyla koruma altına alındı.
Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa kur***
İÜ Nadir Eserler Sanal Kütüphanesi’ne Kanuni Salonu hazırlandı. Bu salonda Kanuni’nin Fransuva’ya yazdığı meşhur mektubu ve Kanunini kaftanı ile sorguçlarını görmek mümkün. Kanuni Salonu’nda İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ubeydullah Sekizli tarafından bestelenen Güftesi Kanuni’ye ait üç naat ve İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Nurdoğan hocanın okuduğu Kanuni’nin önemli 6 şiiri de yer alıyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0