osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Firavununun ömrünü iki kat uzatan reçeteler

Firavununun ömrünü iki kat uzatan reçeteler
Firavununun ömrünü iki kat uzata...
Mısırlılar sadece mumyalama konusunda değil, insanlar yaşarken de pek çok hastalığa çare arayıp özellikle ilaç biliminde uzmanlaşmışlar. Ortalama yaşam süresinin 30-35 yılla sınırlı olduğu Antik Mısır döneminde (M.Ö. 8. yy.), Karnak'taki ünlü Amen Tapınağı'nı yaptıran Asru'nun 60 yaşına kadar yaşadığı görülüyor. Asru 60 yaşına kadar dönemin şifacıları sayesinde ayakta kalmış. Gerçi dönemine göre hayli uzun yaşasa da otopsi kayıtları Asru'nun yürüyen bir cesetten farksız olduğunu söylüyor.
Antik Mısır'dan kalan şifa papirüsleri prospektüsten farksız. Her bir prospektüste, ilaçların içeriği ve nasıl uyg***
acağına ait tüm bilgiler yazıyor. İlk önce kullanılan malzemelerin listesi, sonra kötü tadı düzeltecek ek içerik sıralanıyor. Ama en şaşırtıcı olan, oluşacak yan etkilere karşı listeye ikinci bir ilaç eklenmiş olması! Araştırmacılar yıllarca süren titiz analizlerden sonra M.Ö. 1850'den M.Ö 1200'e kadarki döneme ait yaklaşık bin prospektüsün bulunduğu temel papirüsleri inceleyerek bir Mısır farmakoloji listesi derlemişler. günümüzdeki ilaç kodeksleri incelediğinde papirüslerde belirtilen içeriklerin yarıdan fazlasının hâlâ kullanıldığını görüloyor. Hatta günümüzde de, pek çoğu suni olarak üretilseler de, hâlâ en etkili reçeteler arasında önemini koruyanlar var.

Papirüs metinlerinden anlaşıldığına göre, Mısırlılar ilaçlarını hazırlarken modern ecza tekniklerini kullanmış. Yoğunlaştırmanın kaynatarak yapıldığı, su katılacak zamanı ve içerikte kullanılacak malzemelerin en iyi ne zaman toplanacağını bildikleri görülüyor. Aynı günümüzde olduğu gibi etken maddeleri ya su ya da alkolün içine batırıyorlar. Bazı hazırlıklar ise iki basamaklı aşama gerektiriyor. İkinci aşamada malzeme çok ekşi şarabın içine ya da ekşi sütün içine batırılıyor. Antik Mısır'da lavman, damla, öksürük şurubu, losyon ve sıvı merhemler, kremler, gargara, hap, hatta fitil bile bulunuyor.

Antik Mısırlılar'ın en başarılı oldukları çalışmalardan biri müshil ilaçları. Ayrıca tahriş edilmiş bölgeler ve şişkin dokular üzerine sürmek için çeşitli yağlar, buğday kepeği ve incir kullanmışlar. Hazımsızlık için bugün magnezyum karbonat kullanılırken o dönemde asit giderici olarak toz kalsiyum karbonat içiliyor. Oldukça etkili kas gevşetici özellikteki çimen ve kişnişi midede oluşan gaz ve bağırsak krampları için kullandıkları anlaşılıyor. Rahatsız bölge, kenevir ile rahatlatılıyor. Buna ilave olarak ardıç, günlük ya da terebentin kan dolaşımını hızlandırıyor, bölgeyi sıcak tutuyor ve bağışıklığı güçlendiriyor.

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0