osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı arşivlerine olağanüstü güvenlik

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'un farklı bölgelerindeki Osmanlı arşivlerinin toplanacağı Milli Arşiv Sitesi'ni tamamladı. Sitede 800 kameralık takip sistemi olacak.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İsta...
Gündem İstanbul'un farklı bölgelerinde bulunan Osmanlı arşivlerinin toplanacağı Milli Arşiv Sitesi tamamlandı. Yaklaşık 370 bin defter, 100 milyon civarında belge burada muhafaza edilecek. Sıkı güvenlik önlemlerinin alınacağı siteye kartlı ve parmak okuyuculu sistemler ile giriş yapılabilecek. Sitede 800 kameralık takip sistemi olacak.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'un farklı bölgelerindeki Osmanlı arşivlerinin toplanacağı Milli Arşiv Sitesi'ni tamamladı. Sultanahmet ve Bağcılar'da bulunan padişah fermanlarından antlaşmalara kadar yaklaşık 370 bin defter, 100 milyon civarında belge bu sitede muhafaza edilecek.Milli Arşiv Sitesi; idari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri ünitesi, tasnif çalışmaları üniteleri ve sosyal hizmetler ünitesinin de aralarında bulunduğu 13 bloktan oluşuyor. Sitede 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve hemen her birimin toplantı yapabileceği 10 toplantı odası yer alıyor.

Komplekste bin personel çalışabilecek. Belgelerin bulunacağı depoların ve çalışma mekânlarının tamamı, belgelerin sağlıklı bir şekilde saklanabileceği ve tasnif edilebileceği iklimlendirme şartları ile korunacak. Depolarda yüzde 45-60 nem 18-22 derece sıcaklık; çalışma mekânlarında yine yüzde 45-60 nem 26-28 derece sıcaklık bulunacak. Bütün çalışma mahallerinde, depolarda, bilgi-işlem odalarında, restorasyon bölümü ile elektrik pano odalarında otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri yer alacak. Yangın anında, bölümlere bağımsız olarak müdahale edilebilecek. Binada toplamda 6 bin noktada bulunan yangın algılama sistemi ve 260 noktada yangın söndürme paneli mevcut.

Arşivin depo girişlerinde kartlı ve parmak izi okuyuculu sistemler ile gerekli güvenlik tedbirleri sağlanmış durumda. Site içinde yer alacak müzede ziyaretçiler, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan "Fatih'in Bosna Fermanı'nı", "Karlofça Antlaşması'nı", "Baltalimanı Sözleşmesi'ni" ve diğer devletlerle yapılan ve anlaşmaların birer nüshasını görebilecek.

Tek merkezden denetim

Bütün teknik altyapı ve teçhizat, otomasyon ağının bulunduğu tek bir merkezden denetlenecek. Herhangi bir aksaklık durumunda merkezi otomasyon merkezinden müdahale edilebilecek. 20 bin ünite 100 kilometre açık raf sistemi monte edilen Milli Arşiv Sitesi'nde, kâğıt ve belge tamir ekipmanları, özel presler, laminasyon ekipmanları, fumigasyon cihazları ve belge restorasyonu için her türlü ekipman bulunuyor. Siteyle birlikte konferans, panel, sempozyum gibi her türlü ulusal ve uluslararası toplantının düzenlenebileceği, yerli ve yabancı misafirlerin ziyaret edebilecekleri modern bir kültür merkezi İstanbul'a kazandırılacak.

Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, TOKİ ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında inşa edildi. TOKİ, Milli Arşiv'i 4 Nisan 2013'te Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı'na teslim etti. Milli Arşiv'in açılışını hafta sonunda Başbakan Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek.

ZAMAN

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0