osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Eski Van Şehri nde Osmanlı sokağı

Tarihi Van Kalesi'nin güneyindeki eski Van şehrindeki kazı çalışmalarında Osmanlı döneminden kalma bir sokak ortaya çıktı. Sokağın sağında ve solunda ker*** duvarlar da tespit ettiklerini söyleyen Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Tarihi Van Kalesi'nin güneyindek...
Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, "Yol ve yol çevresinde taş zeminli ker***
duvarlı yapı bloklarıyla karşı karşıyayız. Şehrin en işlek bölgesini kazıyoruz şu anda. Dolayısıyla buranın bir ticaret merkezi olması ihtimali çok yüksek." dedi.

Van’ın eski yerleşim yeri olan tarihi Van kalesinin güneyindeki kazı çalışmaları ‘Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazıları’ adı altında 4 yıldır devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığındaki çalışmalarda, Kurtuluş Savaşı sonrası Rus işgaliyle yerle bir olan eski Van şehrinde sürdürülen kazı çalışmalarında ilk sokak ortaya çıkartıldı.

Eski Van şehrinde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, 60 kişilik ekipleriyle bu yıl ki kazı çalışmalarında eski Van şehrine yoğunluk verdiklerini söyledi. Osmanlı dönemiyle ilgili kazı yaptıklarını dile getiren Konyar, “Şu ana kadar henüz yeni başlamış olmamıza rağmen sokak dokusu ortaya çıktı. Sağında ve solunda da kamu binalarına ait zeminler çıkarıldı. Bu son derece önemli çünkü başkent Ankara dışında Osmanlı’nın sivil mimarisine yönelik bilgilerimiz çok kısıtlı. Bu kazının çok önemli bilimsel veriler ortaya koyacağının göstergesi olarak kabul ediyoruz bunları.” diye konuştu.

Bu kazı sezonu içerisinde ortaya çıkan yolu belli bir aks dahilinde devam edip çevresindeki yapı bloklarıyla birlikte açmayı planladıklarını dile getiren Konyar, "Bunun önemli gelişmeleri göstereceğini farkındayız. Şu anki buluntular da bize bunu söylüyor. Son derece fazla sayıda cam eser ortaya çıkarıyoruz. Bu da burada belki de atölye ve dükkanların var olduğunu bize düşündürüyor. Yol ve yol çevresinde taş zeminli ker***
duvarlı yapı bloklarıyla karşı karşıyayız. Şehrin en işlek bölgesini kazıyoruz şu anda. Dolayısıyla buranın bir ticaret merkezi olması çok yüksek." şeklinde konuştu.

Kazı çalışmalarının Van Valiliği ile birlikte yürütüldüğünü dile getiren Konyar, Valiliğin eski Van şehrini canlandırma ve ayağa kaldırma istekleri olduğunu ifade etti. Şu an yapılan çalışmaların pasif koruma olduğunu aktaran Konyar, "Ama zaman içerisinde bittiğinde karşılaşacağımız dokuyla birlikte burası daha yaşanır hale gelecek. Eski Van şehrini anlatan yönlendirmelerle birlikte bir açık hava müzesi bir sit alanına dönüşecektir. Ayağa kaldırabileceğimiz mümkün yapılar varsa onları da ayağa kaldıracağız." dedi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0