osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Ramazan geleneği Siirt e

Siirt'te bu yıl, on bir ayın sultanı Ramazan'da Osmanlı dönemindeki geleneğe uygun olarak hem dayanışmaya hem de sosyal etkinliklere ağırlık verilecek.
Siirt'te bu yıl, on bir ayın sul...
Ramazan'a sayılı günler kala Siirt'te müftülük, belediye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile sivil toplum kuruluşları hazırlıklarını tamamladı.

Hazırlıklar kapsamında kentte bu yıl bir eğitim kurumunca okul bahçesine kurulacak çadırlarda Hacivat Karagöz gösterileri yapılacak, SYDV'ce ekmek ve sıcak aş dağıtımının yanı sıra 3 bin aileye toplam 170 bin lira nakdi yardımda bulunulacak.

İl Müftülüğünce tüm camilerde bakım, onarım ve temizlik çalışmalarının yapıldığı kentte bu yıl SYDV daha çok ailenin yardımlardan istifade etmesi için Ramazan'da sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli hizmet verecek.

İl Müftüsü Faruk Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan dolayısıyla il genelindeki tüm cami ve mescitlerdeki bakım, onarım ve temizlik çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Hazırlıklar kapsamında temizliğin yanı sıra bazı cami ve mescitlerde boya, badana yapılırken, bazılarında ise çatı ve elektrik aksamı onarıldı. İldeki tüm cami ve mescitlerin mübarek Ramazan'da ibadete hazır hale geldiğini ifade eden Arvas, şöyle dedi:

"Tüm İslam alemince büyük bir özlem ve hasretle beklenen on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerifi Siirt'te de büyük bir hasret, heyecan ve özlemle bekliyoruz. 9 Temmuz'da inşallah Ramazan'a kavuşuyoruz. 8 Temmuz gecesi ilk teravihi kılacak ve ilk sahurumuzu idrak edeceğiz. Bu vesile ile kent merkezindeki 127 cami ve mescidimizde hummalı bir çalışma ile bu mübarek aya hazır hale getirdik. Ramazan'da tüm cami ve mescitlerde teravih namazı kılınacak, mukabele okunacak, büyük camilerimizde ise vaaz programları düzenlenecek. Ramazan-ı Şerif'in tüm İslam Alemine hayırlara vesile olmasını diliyoruz."

Sivil toplum kuruluşları ile koordineli yardım

SYDV Müdürü Nesim Barlas, Ramazan ayında daha yoğun bir yardım programı uygulayacaklarını belirterek, rutin yardımların yanı sıra Ramazan ayına özgü yardımlara da ağırlık vereceklerini söyledi.

"İhtiyaç sahibi 3 bin aileye 170 bin lira nakdi yardım yapılacak" diyen Barlas, bu yardımların vatandaşların hesap numaralarına aktarılacağını belirtti.

Barlas, önceki yıllarda vatandaşlara gıda paketleri verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ancak bu kişilerin ihtiyaçları farklı olabiliyordu. Bu nedenle nakdi yardım yapmayı yerinde gördük. Artık vatandaşlarımız PTT'den gönderilen yardımları alıp istedikleri gibi kullanabilecekler. Vakıf personelimiz yoğun ve titiz bir çalışma ile ildeki ihtiyaç sahiplerini belirledi. Tespit edilecek bu ailelerden aciliyet taşıyan 250'sinin ekmek ihtiyacını karşılayacağız. Ayrıca evde yemek pişirme durumu olmayan 50 aileyi tespit ederek bu ailelere sıcak yemek göndereceğiz. Vakıf dışında yardım yapmayı planlayan diğer sivil toplum kuruluşları ile koordineli şekilde çalışarak aynı ihtiyaç sahipleri yerine farklı aileleri tespit ederek yardımlardan daha çok ailenin istifade etmesini sağlamayı planlıyoruz."

Kızılaydan ihtiyaç sahiplerine ekmek fişi

Kızılay Siirt Şube Başkanı Yener Tanık, bu Ramazan'da her yıl yaptıkları gıda paketi yardımına ek olarak ekmek fişi de dağıtacaklarını söyledi.

"Geleneksel hale getirdiğimiz gıda paketi dağıtımının yanı sıra, bu yıl ekmek fişi dağıtmayı düşünüyoruz" diyen Tanık, ilk etapta 500 yoksul aileye gıda paketi ve 100'er ekmek fişi dağıtmayı planladıklarını belirtti.

Tanık, bu yardımların hayırsever vatandaşlardan alınacak destek ile artırılabileceğini vurguladı.

İstanbul'da faaliyet gösteren Sancaklar Vakfı Başkanı Suat Sancak, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan yardımı yapacaklarını belirterek, bu yıl gıda paketlerinin yanı sıra başka yardımlarda da bulunacaklarını kaydetti.

Osmanlı çadırları kurulacak

Beyza Eğitim Anonim Şirketi'nce geçen yıl başlatılan "Osmanlı Sokağı" geleneği bu yıl da yaşatılacak.

Şirketin bünyesindeki Özel Celal Değer İlkokulu bahçesinde kurulacak olan çadırlarda Osmanlı dönemindeki Ramazan geleneği canlandırılmaya çalışılacak.

Yaklaşık 20 çadırın kurulacağı alanda, Karagöz ve Hacivat oyunları sahnelenecek, Nasrettin Hoca fıkraları anlatılacak, çeşitli eğlenceler düzenlenecek. Çocuklara yönelik oyun alanlarının da oluşturulacağı ve sahura kadar açık kalacak alanda, çeşitli yöresel yemekler ile içecekler satışa sunulacak.

Siirt Belediyesince de ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapılacağı, Ramazan dolayısıyla zabıta ekiplerinin de gerekli önlemleri aldığı kaydedildi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0