osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı hayali gerçek oldu

Bugün resmi açılışı yapılacak olan Marmaray projesiyle ilgili dış basındaki yorumlar, Osmanlı Sultanı'nın 150 yıllık hayalinin gerçeğe dönüştüğü ve Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan ilk deniz altı geçidinin açıldığı noktasında birleşiyor. Eleştiriler
Bugün resmi açılışı yapılacak ol...
BBC'nin Marmaray haberinde ara başlık da yapılan ve özellikle tırnak içinde yazılan bir ifade var: "pharaonic". Bu kelimenin kullanımı dikkat çekici. Çünkü "pharaonic" büyük inşaat projeleri için kullanılıyor ve "muazzam" gibi bir anlama geliyor. Ama aynı zamanda kelimenin kökü "firavun" anlamına gelen "pharoah" kelimesi. BBC'nin İstanbul muhabiri James Reynolds ise üçüncü havalimanı, Kanal İstanbul ve üçüncü köprü projelerini hatırlatarak Erdoğan muhaliflerinin bunları "firavunlara özgü" tutkular olarak gördüğünü söylüyor.

"TÜRKİYE'Yİ BÖLEN PROJE"
İngiliz Independent gazetesinde ise tünel kısmı bıugün açılacak olan Marmaray projesinden "Türkiye'yi bölen proje" diye bahsediliyor. Dünyanın iki kıtayı birleştiren ilk deniz tünelinin, 150 yıl önce Osmanlı Sultanı I. Abdülmecid döneminde düşünüldüğü belirtilen haberde, o dönemde projenin teknik yetersizlikler nedeniyle yapılamadığı hatırlatılıyor. İstanbul’daki trafik keşmekeşini azaltması umulan projenin bazıları tarafından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın itibarını artırmaya yönelik pahalı bir proje olarak görüldüğü de aktarılıyor haberde. Gazetenin muhabiri David O'Byrne da BBC muhabiri gibi üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin tepki topladığını hatırlatarak haziran ayındaki Gezi olaylarına da gönderme yapıyor.

AÇILIŞ TARİHİ VURGUSU
AFP ajansı da Türkiye'nin iki kıtayı birbirine bağlayan ilk tüneli bugün açarak Osmanlı Sultanı Abdülmecid'in 150 yıllık rüyasını gerçekleştirdiğini yazıyor. 3 milyon euroluk dev projenin "Türkiye'nin İslami eğilimli hükümeti tarafından yürütüldüğünü" aktaran ajans, tünelin açılış tarihine dikkat çekiyor. Ajans, henüz tamamlanmayan projenin Erdoğan karşıtı eleştiriler yüzünden erken açıldığını söylüyor.

"FİNANSAL VE SİYASİ BASKILAR ZORA SOKABİLİR"
Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 90'ıncı yılına, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan deniz altı tüneli açılışının damga vurduğunu yazıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı tünel sayesinde Osmanlı Sultanı'nın 1860'daki hayalinin gerçeğe dönüştüğünü aktaran gazete, bu projenin hükümetin on yıllık ekonomik başarısını özetleyen geniş çaplı altyapı çalışmalarından biri olduğunu söylüyor. Ancak gazete, gün geçtikçe artan finansal ve siyasi baskılar nedeniyle Ankara'nın bu büyük projeleri gerçekleştirmekte zorlanacağı yönündeki uzmanların uyarılarını da hatırlatıyor.

"KAMUOYUNUN YETERİNCE ONAYINI ALMAYAN BİR DİZİ PROJEDEN BİRİ"
Washington Post gazetesi de Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Marmaray projesinin 150 yıllık hayali gerçeğe dönüştürdüğünü ön plana çıkaranlardan. Tünelin ayrıntılarını aktaran gazete, bunun bir dizi altyapı projesinden sadece biri olduğunu ve kamuoyunun yeterince onayını almayan bu projelerin öfkeye neden olduğunu yazıyor.

"FİRAVUNLARA ÖZGÜ"
El Arabiya kanalı da 150 yıl önce Sultan Abdülmecid'in su altından geçecek bir tünel çizdiğini ve bu planın bugün gerçekleştiğini aktarıyor. Tünelin resmi açılışı bugün yapılsa da henüz tamamen hizmete giremeyeceğini aktaran El Arabiya, Erdoğan'ın diğer projeleriyle birleştirilince 'firanvunlara özgü' eleştirisi yapıldığını söylüyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0