osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Muradiye Külliyesi nde dönüşüm

Tarihi ve kültürel miras çalışmalarına ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Muradiye Külliyesi’nin yenilenmesi çalışmaları kapsamında Gülruh Hatun Türbesi’ni de restore ederek yeniden ziyarete açtı.
Tarihi ve kültürel miras çalışma...
Türbenin açılışını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın sultanlar şehri olduğunu vurgulayarak, ecdad yadigarı eserlerin tek tek asıl kimliklerine döndürüleceğini söyledi. Altepe, Bursa’nın, Osmanlı’nın ilk 130 yılı ve 6 padişaha ev sahipliği yapan ruhaniyeti olan bir şehir olduğunu belirterek, “Bursa’nın her köşesi ecdadımızın ilk eserleriyle dolu. Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönem 60-70 yıllık Cumhuriyet Dönemi eserlerinden 600 yıllık Osmanlı eserlerine, 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına ve 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda yoğun bir çalışma içine girdik. İçinde 12 adet türbe bulunan Muradiye Külliyesi de bunlardan biri.” dedi.



Muradiye Külliyesi bünyesinde bulunan Gülruh Hatun Türbesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Başkan Altepe, külliyede Osmanlı Hanedanı'ndan şehzadeler, eşleri, çocukları, valide sultanlar ve saraylıların mezarlarının bulunduğu 13 türbenin yer aldığını hatırlattı.

Tarihi haziredeki 13 yapıdan biri olan ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın oğlu 2. Bayezit’in eşi Gülruh Hatun’a ait türbede gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgiler aktaran Başkan Altepe, "Gülruh Hatun Türbesi'nde restorasyon anlamında tüm çalışmalar tamamlandı. Türbe dışında cephede derz ve taş temizliği, mukarnas uygulamaları yapıldı. Türbe içinde de 19. yüzyıla ait Barok stili kalem işlerinin altında 15. yüzyıla ait kalem işleri açığa çıkartıldı. Bu konuda kurul kararı alınarak, 15. yüzyıl kalem işlerinin ihyası tamamlandı. Pencere doğramaları ve kapı onarımları başarıyla gerçekleştirildi." diye konuştu.

....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0