osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Tarihi yarımadada Osmanlı mahalleleri canlanıyor

Fatih Belediyesi tarafından Osmanlı-Türk mimarisinin önemli örneklerinin bulunduğu yaklaşık 20 bin metrekarelik alanı kapsayan Ayvansaray Türk Mahallesi'ndeki tescilli 15 bina, tarihi dokusu korunarak yenilendi
Fatih Belediyesi tarafından Osma...
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaptığı açıklamada, Haliç ve kara surlarının birleştiği noktada önemli bir lokasyon olan Ayvansaray Mahallesi'nde Kentsel Yenileme Projesi çalışmalarını 2006'dan beri sürdürdüklerini anlattı.

Yenileme Alanı Projesi'ni 2012'de hazırlayabildiklerini hatırlatan Demir, bu bölgenin, tarihi yarımadada kültürel ve tarihi yönden büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Mahallenin üst tarafında restorasyonu bitmek üzere olan Anemas Zindanları'nın bulunduğunu belirten Demir, Emir Buhari Tekkesi ve Blaherne Sarayı kompleksinden günümüze kalan Tekfur Sarayı'nın da restorasyonun tamamlandığını aktardı.

Mustafa Demir, bu çerçevede Ayvansaray Türk Mahallesi'nde en fazla 3 katlı olan tamamen Osmanlı-Türk mimarisi örneği tarihi evlerin de aslına uygun restore edildiğini ifade ederek, yaklaşık 20 bin metrekarelik alandaki çalışmaların yüzde 90'ının bittiğini ve bu yılın sonuna kadar da projenin tamamlanarak hizmete gireceğini bildirdi.

Ayvansaray Türk Mahallesi Yenileme Alanı'nda 15'i tescilli 29 bina bulunduğunu belirten Demir, "15 tescilli bina aslına uygun restore edildi. Bölgede sadece bir bina yıkılıp, yeniden yapılmak zorunda kaldı. Yenilenen binalarda Osmanlı mimarisine uygun, eski İstanbul'u anlatan, ahşap kaplamalı mimari tarz oluşturuldu. Alanda otel bloğu ve ofisler de bulunuyor. Burada meydanlar, yeşil alanlar, yeraltı otoparkları ve bir sosyal tesis olacak" diye konuştu.

Belediye Başkanı Demir, 2004'te turizmcileri, oda ve rehber temsilcilerini topladıklarını hatırlatarak, Sultanahmet ve o bölgeye alternatif, turistlerin İstanbul'da fazla zaman geçirmelerini sağlayacak bir destinasyon oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. Hedeflerini ve hayallerini adım adım hayata geçirdiklerini aktaran Demir, bölgede arsa değerlerinin de yaklaşık 4 kat attığına dikkati çekti.

Bölgenin tarihin yaşanabileceğini bir alan olacağını vurgulayan Demir, şu bilgileri verdi:

"Türk Mahallesi Fener ve Balat'tan başlayacak. Ayvansaray Türk Mahallesi, Anemas Zindanları, Emir Buhari Tekkesi, Tekfur Sarayı ve Kahire Müzesi'ni birleştiren önemli bir destinasyon olacak. Tarihi, geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşümde hedefimiz; sadece depreme dayanıklı binalar yapmak değil, yaşanabilir alanlar yapmak, yeterince altyapı, otoparklar, yeşil alanlar oluşturabilmektir. Kentsel dönüşüm ve yenilemeyi şehirde yaşayanların evinin dışındaki ortak ihtiyaçlarının da karşılanması gereken bir perspektifinin bütünü olarak düşünüyoruz."

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fener ve Balat'ı ilgilendiren çalışmalar da yapacaklarını belirtti. Bu bölgeleri de yenileme alanı ilan ettiklerini hatırlatan Demir, "Alanların avan projelerini biz yapacağız. Diğerlerini halka bırakıyoruz. İnsanlar kendi mülkleri için bize müracaat edecek. Onların proje yapım ve Anıtlar Kurulu'nun takip ve sonuçlanma aşamasını takip edeceğiz. Balat tarafında da tarihi binalar yapılmaya başlanıyor. Ayvansaray, Balat ve Fener'de 450'si tescilli yaklaşık 900 bina var. 200 yıllık ve o dönemin mimarisini taşıyan özel binalar. Onlarla ilgili çalışmalarımız da var" ifadelerini kullandı.

Restorasyon
Restorasyon
Restorasyon
Restorasyon
Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0