osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Sultan 2. Abdülhamid kitabı raflardaki yerini aldı

Vahid Çabuk’un “Sultan 2. Abdülhamid” kitabı, Kültür A.Ş. Yayınları’ndan çıktı
Vahid Çabuk’un “Sultan 2. Abdülh...
Dr. Vahid Çabuk’un “Sultan 2. Abdülhamid” kitabı, Kültür A.Ş. Yayınları Kültür Medeniyet Serisi’nin 17. kitabı olarak yayımlandı.

1946-2000 tarihleri arasında yaşayan ve görev yaptığı İstanbul Üniversitesi’nde “kürsüsüz profesör” olarak tanınan, tarih ve edebiyat dallarında onlarca kitap, yüzlerce makale, ansiklopedi maddesi, şiir ve hikâye bırakan Dr. Vahid Çabuk’un “Sultan 2. Abdülhamid” isimli kitabı, “Vahid Çabuk Kitaplığı”ndaki ilk eser olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınlarından çıktı.

Kültür-Medeniyet Serisi’nden çıkan kitap, döneminde ve sonrasında çeşitli tartışmaların, algıların, övgü ve ithamların merkezinde yer alan Sultan 2. Abdülhamid’i bugünden anlamak ve objektif değerlendirmek amacıyla yayımlandı.

Eser, Sultan 2. Abdülhamid’in doğumu, şehzadeliği, tahta çıkışı ve 1. Meşrutiyet’i ilân etmesiyle başlıyor. Ardından “93 Harbi” olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nı, Meclis’in kapatılmasını, Berlin Antlaşması’nı, Tunus’un ve Mısır’ın işgalini konu ediniyor. Ermeni meselesine de değinen kitap, Abdülhamid’in büyük askerî başarısı Türk-Yunan Savaşı, Bağdat demiryolları meselesi, Balkanlar ve Ortadoğu’da yaşanan çekişmelerden bahsediyor. Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilme sürecinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin ortaya çıkışı, 2. Meşrutiyetin ilânı ve sonrasındaki 31 Mart hadisesine de geniş yer ayıran eser, sultanın şahsiyetine, ailesine ve hayratına da bir bölüm ayırmış. Son bölümde ise Sultan Abdülhamid’in gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki devletlere karşı takip ettiği politikalar ele alınıyor.

Bütün bu başlıkları genel hatlarıyla inceleyen Dr. Vahid Çabuk, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki değerli kaynak ve araştırmalardan faydalanmış. Özellikle 2. Abdülhamid’in kızı Ayşe Osmanoğlu’nun babası hakkındaki hatıralarının yer aldığı “Babam Sultan Abdülhamid” isimli eser ve sultanın kendi hatıraları, önemli başvuru kaynaklarından.

Koyun besiciliği yaptı

Kitapta yer alan bilgilere göre Sultan Abdülmecid’in Tir-i Müjgân Kadın Efendi’den doğan oğlu Sultan 2. Abdülhamid, 21 Eylül 1842’de dünyaya geldi. Farsça, Arapça ve Fransızca dersleri alan Abdülhamid, Guatelli ve Lombardi isimli iki İtalyandan da Batı Musıkîsi öğrendi. Şehzadelik döneminde borsayı takip ederek paralar kazandı. Maslak çiftliğinde koyun besiciliği ve maden işletmeciliği ile de uğraştı.

Sabahları erken kalkar, soğuk su ile banyo yapardı

Sultan II. Abdülhamid, çok düzenli bir hayat yaşardı. Sabahları erken kalkar, soğuk su ile banyo yapar, küçük yürüyüşleri ve gezintileri ihmal etmezdi. Çok sade bir kahvaltıdan sonra hemen günlük çalışmalarına başlardı. İştahsız olduğu için yemeklerini az yer, vaktinin büyük bir kısmını devlet işlerine ayırır, daha sonra da çok zengin olan kütüphanesine çekilirdi. Geceleri sarayın bütün ışıkları yanar, kendisinin hangi odada yattığı bilinmezdi.

Sanata değer veren padişah

Sultan Abdülhamid, sanatçı kişiliği ağır basan ve çok okuyan bir padişahtı. Tiyatro ve konserleri sever, Çarşamba, Cuma ve Pazar akşamları özel tiyatro salonunda konserler verdirir ve tiyatro temsillerini izlerdi.

2. Abdülhamid
2. Abdülhamid
Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0