osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Dünyanın ilk savaş uçağını düşüren devlet Osmanlı!

Savaş tarihinde bir ilk Osmanlı ile İtalya arasındaki Trablusgarp Savaşı'nda yaşandı. İtalyanlar bir harpte savaş uçağı kullanan, Osmanlı da savaş uçağı düşüren ilk devlet olarak tarihe geçti.
Savaş tarihinde bir ilk Osmanlı ...
İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait ‘avcı’ uçağı, Bingazi'yi vuracaktı, düşürüldü. Yıl 1912… Osmanlı Devleti, merkezi yönetimde her geçen gün artan kan kaybını önlemekle uğraşırken, sanayileşme sonrası kendisine sömürge arayışındaki İtalya, kıta sahanlığı bakımından kendisine yakın konumda bulunan Afrika topraklarına gözünü dikmişti.

Rusya’nın Balkanlarda uyguladığı Panslavizm politikası meyvelerini vermeye başlamış, başta Sırplar, bir zamanlar Osmanlı himayesinde bulunan Slav devletler yavaş yavaş bağımsızlığını ilan etmeye başlamıştı. Devletleşme sürecini kendisine yeterli görmeyen Balkan toplulukları, gözünü Balkanlardaki Osmanlı topraklarına dikmiş ve bu gaye uğruna birleşme kararı almıştı. Aynı anda birden çok cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı Devleti, tercihini stratejik konum bakımından daha önemli gördüğü Balkanlardan yana kullanarak, askeri kuvvetlerin büyük bir bölümünü oraya yönlendirmişti. Afrika topraklarında direnişi ve örgütlenmeyi sağlaması için ise Neşet Paşa, Enver Paşa ve Binbaşı Mustafa Kemal’i Trablusgarp’a göndermişti.
İLK SAVAŞ UÇAĞI BİNGAZİ MEVZİLERİNDE

Sanayileşmede Osmanlı'ya göre daha önde olan İtalyanlar, mühimmat yönünden de iyi durumdaydı. İtalyanlar, Amerikalı Wright kardeşlerin üretimi uçağı geliştirerek, savaş uçağı haline getirmişlerdi. Bu uçağı hemen kullanmak üzere Bingazi’ye getirdiler.

Savaş uçağının göklerde olması, bölge halkının ne olduğunu bilmediği araca dair korkuya kapılmasına neden olmuştu. Bu korku, uçaklardan atılan bombalarla doruğa ulaşmıştı. Ta ki dünyanın ilk savaş uçağı Osmanlı Ordusu tarafından düşürülene kadar…

SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜREN İLK ÜLKE: OSMANLI

Savaşın şiddetinin git gide arttığı dönemlerde, İtalyanların hiç yere inmeyeceği sanılan ‘avcı kuşu’ kendisini bir anda Afrika’nın killi topraklarında buluverdi. Alçalış manevrası sırasında açılan tüfek ateşi, uçağın kanadına isabet etmiş ve hasar vermişti. Kanatlarından aldığı isabetle havalanma kabiliyetini kaybeden uçak, arka arkaya gelen tüfek atışlarıyla tamamen kontrolden çıkmış ve yere çakılmıştı. Dünyada ilk kez kullanılan savaş uçakları, böylelikle ilk düşüşünü de yaşamış oldu. Osmanlı Devleti, tarihteki ilk savaş uçağını üretememiş olsa da, ilk düşüren devlet olarak tarihe geçmişti. Uçağın düşürülmesini sağlayan ise İsmail Enver adında bir Osmanlı yarbayı idi. Bu yarbay daha sonraları paşalık makamına yükselecek ve Enver Paşa adıyla anılacaktı.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0