osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Yedi Kıtada Osmanlı Seferleri

Yedi Kıtada Osmanlı Seferleri
Yedi Kıtada Osmanlı Seferleri
Yedikıta tarih ve kültür dergisi Mayıs sayısında Osmanlı Ordusu'nun muharebe planlaması ve hazırlığının nasıl yapıldığı konusunu kapağına taşıdı. Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer İşbilir'in kaleme aldığı "Osmanlı Sefere Nasıl Giderdi?" başlığını taşıyan makalede, Osmanlı Ordusu'nun sefere giderken yaptığı hazırlıklarla ilgili ilginç bilgilere yer verildi.

Doç. Dr. İşbilir makalesinde, sefer kararının Divan-ı Hümayun'da alınırken öncelikle seferin gerekli olup olmadığına karar verildiğini yazdı. Sefer kararının ardından Osmanlı ve düşman ordularının durumu, hudut boylarındaki beylerbeyinin gönderdiği raporların dikkatle incelendiği anlatılırken, yazıda ayrıca, "Sefere katılacak asker miktarı, maliyeye getireceği yük, askerin iaşesinin nasıl karşılanacağı, kaç cephede savaş açılacağı, ordunun güzergâhı ve hudut boylarında alınacak tedbirler" ile ilgili her şeyin en ince ayrıntısına kadar görüşüldüğü kaydedildi.

OSMANLI ORDUSU YÜRÜYEN BİR ŞEHİR GİBİYDİ

Osmanlı Ordusu'nun sefere gidişi ile ilgili bilgiler de sunan Doç. Dr. Ömer İşbilir, savaş sahasına kadarki hareketine "yürüyüş" denildiğini ifade ederek, "Ordunun sefere gidiş ve dönüşü sırasındaki intizam ve disiplini, geçtiği mahallerde yağma, tecavüz ve taarruzda bulunmaması, ordugâhın ve etrafın temizliği, karargâhta hâkim olan sükûnet ve sessizlik, batılı müelliflerin dikkatini ve hayranlığını celbetmiştir." şeklinde bilgi verdi.

Makalede ayrıca, sefer esnasında askerlerin ihtiyaçlarını karşılamak ikin "Orducu Esnafı" tabir edilen muhtelif meslek gruplarının, manevi ihtiyaçlar için ise vaiz, nâsih ve şeyh gibi kişilerin bulunmasına önem verildiği kaydediliyor.

Yedikıta dergisinde ayrıca, Osmanlı Padişahlarının sefere gittiklerinde veya başka durumlarda yerlerine nasıl vekil bıraktıkları ile ilgili Prof. Dr. Kenan Ziya Taş'ın "Osmanlı Kamu Hukukunda Hükümdara Vekalet" başlıklı bir makaleyi sayfasına taşıdı.

Dergide yer alan yazılar arasında, Tarihçi Yazar Soner Demirsoy'un kaleme aldığı ve Avrupa ve Amerika'da nam salan pehlivanlarımızın öyküsünün anlatıldığı "Dünyayı Titreten Muhteşem Pehlivanlarımız" başlıklı makale, Evliya Çelebi'nin kaleminden İstanbul'un fethini anlatan "Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u Nasıl Muhasara Etti?" yazıları yer alıyor. Şair sultanlar yazı dizisinde ise bu ay "Muradî" mahlaslı Sultan Üçüncü Murad Han'ın divanını anlatan yazı şiir severleri sevindirecek.

Yedikıta dergisi bu sayısı ile birlikte "Geçmişten Günümüze Okçuluk" kitapçığını okurlarına hediye ediyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0