osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Lale Devrinde Damat İbrahim Paşa Sempozyumu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Türk Tarih Kurumunca düzenlenen, "Lale Devri'nde Osmanlı devleti ve Damat İbrahim Paşa" konulu sempozyum başladı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniver...
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Türk Tarih Kurumunca düzenlenen, "Lale Devri'nde Osmanlı devleti ve Damat İbrahim Paşa" konulu sempozyum başladı.

NEVÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programda, Macaristan, Makedonya, Azerbaycan, Mısır, Bulgaristan ile yurt içindeki çeşitli üniversitelerden akademisyenlerce, Osmanlı döneminde Nevşehir, Padişah 3. Ahmet dönemi ve Damat İbrahim Paşa bütün yönleriyle ele alınacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış oturumunda konuşan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen, 18. yüzyılda Lale Devri olarak adlandırılan dönemin tüm asırda yapılan uygulamaların önüne geçtiğini ve yaşandığı yüzyıldaki gelişmelerin ortaya konulmasının, dönemin analizi açısından önem taşıdığını vurguladı.

Emecen, " Lale Devri algısının 18. yüzyılın tamamını esir aldığı görülüyor. Bu devri 18. yüzyılın içinde bir yere koymak gerekir. Böyle bir bakış, o dönemin Osmanlısını daha net görmek açısından daha isabetli olacaktır." dedi.

Dönemin padişahı 3. Ahmet'in yaptığı çalışmaların perde gerisinde kaldığını belirten Emecen, devrin aslında Osmanlı'nın duraklama döneminin sona erdirilmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

Emecen şöyle konuştu:

"Lale Devri'nin de içinde bulunduğu 18. yüzyıla ait gelişmeleri tespit edip, Damat İbrahim Paşa'nın sadrazamlığı dönemini ayrıca işlemek daha doğru olacaktır. 18. yüzyılın aslında en önemli özelliği bir önceki asra damga vuran uzun ve yıpratıcı savaşların ardından yaşanan durgunluktan sonra devletin kendine gelmesi durumudur. Bu dönemin padişahı 3. Ahmet devri, aslında yeni bir zamanın ruhunu yakalaması açısından önemlidir. Dolayısıyla, Damat İbrahim Paşa ve 3. Ahmet dönemine, 18. yüzyılın dünya gerçekleri çerçevesinde bakmak, asıl manzarayı iyi tahlil edebilmeyi sağlayacaktır."

Macaristan Eötvös Lorand Üniversitesi Osmanlı Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Geza David ise "Lale Devri'nde Osmanlı-Macar ilişkileri" konulu konuşma yaptı.

Oturumun ardından, sempozyumun gerçekleşmesine katkı sağlayanlara plaket takdim edildi.

Nevşehir Vali Vekili Ahmet Soley, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güray Kirpik, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı sempozyum, yarın "Lale Devri'ndeki Yenilikler", "Osmanlı'da Devletler Arası İlişkiler", "Lale Devri'nde Eğitim, Kültür ve Ekonomik Hayat" konulu oturumlarla devam edecek.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0