osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Pendik te bir Osmanlı berberi

Kıyafetleri, görünüşü ve dükkanıyla Osmanlı dönemini yansıtan berber Murat Akbaba, traşı da o döneme özgü yöntemlerle yaparak büyük ilgi çekiyor.
Kıyafetleri, görünüşü ve dükkanı...
Ramazan boyunca Pendik'te müşterilerine bu şekilde hizmet verecek olan Akbaba, amacının ahiliğin ahlakını bugünün insanına hatırlatmak olduğunu belirtiyor.

Pendikli kuaför Murat Akbaba Ramazan ayı boyunca müşterilerine Osmanlı nostaljisi yaşatıyor. İşyerinin bir köşesini Osmanlı dönemini yansıtan eşya ve aksesuarlarla donatan Murat Akbaba, müşterilerini yine dönemin kıyafetlerini giymiş halde karşılıyor. Sadece görünümünü değil, yaptığı işi de döneme uygun şartlarda yerine getiren Akbaba, eski bir berber ustasından aldığı 1940 yapımı berber sandalyesinde müşterilerini ustura ile tıraş ediyor, saç ve sakallarını ibrikten dökülen su ile bakır leğende yıkıyor. Kaynarca Mahallesi Deniz Caddesi'nde hizmet veren Murat Akbaba, ahlaki çöküşün yaşandığı günümüz dünyasında Osmanlı döneminden bir kesiti hayata geçirerek o günlerin kültürü ve ahlakını hatırlatmak istediklerini ifade etti.

SİNİRİNE HÂKİM OLAMAYAN BERBER OLAMAZDI

Osmanlı dönemi esnafının bağlı bulunduğu ve içinde berberlerin de yer aldığı ahilik teşkilatının en önemli özelliklerinden birisinin ahlaki eğitim olduğunu vurgulayan Akbaba, ahi olmanın şartlarının olduğu, her oldum diyenin dikkan açamadığını belirtti. Akbaba şöyle devam etti: "Küfredenler, iki yüzlü olanlar, ortalığı karıştıranlar, yalan söyleyenler, sözünü tutmayanlar, sattığı malda sahtekârlık yapanlar ahi olamazdı. Evli olmayan, sinirine hâkim olamayan, belli bir olgunluğa erişmemiş adama kesinlikle berberlik yaptırmazlardı, hem devlet hem ahilik buna izin vermezdi. Bu teşkilat toplumun sivil eğitim kurumuydu. Biz de ahiliğin ahlakını bugünün insanına hatırlatmak ve aktarmak istedik."dedi.

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0